IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
09:40 | 3 април 2024
Обновен: 13:57 | 30 април 2024

Подписаха 27 проекти за Варна на стойност 137,5 млн. лв.

Голяма част от тях са за инфраструктурни обекти

По материала работи: Слав Велев
Подписаха 27 проекти за Варна на стойност 137,5 млн. лв.

Кметът на Варна Благомир Коцев подписа 27 проекта на стойност 137,5 милиона лева/Снимка: Община Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев подписа договори за 27 проекта на стойност 137,5 милиона лева. Документите бяха разписани вчера в София от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. 

Проектите са за различни обекти, а предоставените средства са за проектиране на нови обекти и строителство на улици и паркове. Сред най-емблематичните за града проекти са този за изграждане на нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, за която са отпуснати 5,5 млн. лв. за 2024 г. За ремонта на тръбопровода за опасни води на дъното на Варненското езеро са отпуснати 24 млн. лв., като 20 млн. лв. ще бъдат използвани още тази година. Малко над половин милион (505 000 лева) ще се използват за реконструкция и основен ремонт на художествения музей „Георги Велчев“, където ще се създаде арт-център. 

Със средства от държавата ще бъдат изградени също парковете „Република“, за който са отпуснати 6,2 млн. лв., както и „Младост“, за който са отпуснати 4,16 млн. лв. И за двата парка през тази година ще бъдат изразходвани по 2 млн. лв. 

Голяма част от проектите са за инфраструктурни обекти. 

Малко над 10 млн. лв. са предвидени за основен ремонт на общинския път между кварталите „Аспарухово“ и „Галата“. 3,5 млн. лв. са отпуснати за основен ремонт на общински път с. Куманово – с. Каменар. Средствата са за инвестиционно проектиране и строително-монтажни дейности. 100 000 лв. са допустимите разходи по проекта за 2024 г.  

11,2 млн. лв. са отпуснати за реконструкция и благоустрояване на ул. „Александър Стамболийски“, чрез обособяване на зони за отдих, подмяна на улично осветление и обновяване на пешеходната зона на улицата. През 2024 г. ще бъдат разходвани 4 млн. лв. от общата сума. 

За основен ремонт на ул. „Отец Паисий“ са предвидени средства в размер на 1,68 млн. лв. 2,43 млн. лв. са предоставени за основен ремонт на част от ул. „Д-р Пискюлиев“ от ул. „Ангел Кънчев“ до бул. „Христо Ботев“, в район „Одесос“. Максималната стойност на разходите за тази години по проекта са 2,43 млн. лв.  

5 млн. лв. получава Община Варна за основен ремонт на улица към Южна промишлена зона – Западна наземна връзка от Северния пътен възел на Аспаруховия мост до обръщача на острова пред петролната база. 

За основен ремонт на ул. „Капитан Райчо“ е подписано споразумение за 2,56 млн. лв. За основен ремонт на част от ул. „Св. Св. Константин и Елена“ в кв. „Виница“ са подписани 3,5 млн. лв. 

В три от проектите е заложено проектиране на основен ремонт на улици в централната част на града. Те се намират около училище „Св. св. Кирил и Методий“ и улици от двете страни на пешеходната част на бул. „Княз Борис I“. 

Подписано е споразумение и за проектирането на нов облик на близо 10 междублокови пространства в кварталите „Цветен“, „Левски“, „Трошево“, „Владислав Варненчик“ и „Аспарухово“.

Друго споразумение е за проектиране на дейностите за реставрация и консервация на Аспаруховия вал, както и паркоустройство и благоустройство на прилежащата територия. 

Всички проекти, подписани между Община Варна и МРРБ, трябва да бъдат завършени и отчетени до края на 2026 г., като средства ще се отпускат поетапно. Те са част от Националната инвестиционна програма на Министерството на финансите  за общински проекти за 2024 г. 

Коментари

Новини Варна