IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
16:45 | 10 април 2024
Обновен: 15:16 | 29 април 2024

Кметът на Варна: Инфраструктурата трябва да догони строителството

Начини за по-добро взаимодействие и контрол на качеството и сроковете, обсъди ръководството на общината с Камарата на строителите в България

По материала работи: Слав Велев
Кметът на Варна: Инфраструктурата трябва да догони строителството

Снимка: Община Варна

Ръководството на Община Варна разбира нуждата от това инфраструктурата да догони ръста на строителството и работи именно в тази насока. Варна има огромен потенциал да расте, както и посока, в която да се развива. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев при първата работна среща на ръководството на Община Варна с представители на Камарата на строителите в България.

За преодоляване на изоставането на инфраструктурата спрямо темповете на строителството, както и за обсъждането на политиките на Община Варна в областта на градоустройството, администрацията ще разчита на партньорството и експертизата на специалистите в бранша, подчерта кметът Коцев. Нужна ни е и вашата подкрепа за оказване на контрол върху качеството и сроковете на строителството, призова кметът на морската столица.

Той припомни пред представителите на КСБ, че Община Варна има много амбициозна инвестиционна програма за 2024 г. Финансирането се осигурява от бюджета на общината, националната инвестиционна програма на Министерството на финансите, Националния план за възстановяване и устойчивост, както и по програми на Министерството на образованието и науката.

Коцев припомни, че вече са подписани споразуменията за 27 проекта на стойност над 137 млн. лв. за 2024 – 2026 г. През тази година голяма част от тях ще бъдат вложени в проектиране, за да се преодолее наследената от предишната администрация слаба проектна готовност. Условието на държавата е проектите да бъдат започнати още тази година, като финансирането ще продължи в последващите две.

Ще разчитаме на строителния бранш за големите инфраструктурни проекти в града, каза още кметът Коцев. Участниците в срещата се обединиха около мнението, че Варна има нужда преди всичко от стратегическо планиране, от качествени проекти и засилен контрол върху тяхното изпълнение.

От строителната камара приветстваха идеята на администрацията да изгради във всички новообразувани жилищни зони по една пилотна улица, на която да се приложат всички елементи на уличната регулация. Така гражданите биха осъзнали ползите от това да се лишат от малка част от дворните си места, но да получат удобствата на градската среда и да повишат стойността на имотите си.

Строителният бранш подкрепя и идеята на ръководството на общината да се процедират Подробни устройствени планове на цели територии, а на „на парче“. Така ще се преодолеят строителният хаос и презастрояването, коментира и председателят на Областното председателство на КСБ инж. Пенко Стоянов. Във връзка с процесите по процедиране и разписване на ПУП,  кметът Коцев увери, че ежедневно се разписват планове и до няколко седмици изоставането ще бъде компенсирано.

Друго голямо предизвикателство пред Община Варна е водният цикъл и големият ВиК проект, който местното дружество изгражда по собствена програма, каза по време на срещата заместник-кметът по въпросите на строителството инж. Пламен Китипов. По думите му забавянето на обектите, при които се подменя ВиК инфраструктура, се е отразило негативно върху работата по някои от започнатите инфраструктурни проекти.

Негодността на електропреносната мрежа да отговори на строителните процеси в града е друг проблем, който кметът Коцев подчерта. Това е един много сериозен процес и ако не му се обърне внимание, инвестиционният процес ще спре, алармира той. Инж. Пенков се съгласи, че проблемите с електропреносната мрежа и отказите за присъединяване на нови обекти ще засегнат сериозно инвестиционните намерения, особено във връзка с изграждането на нова индустриална зона на Варна. Благомир Коцев допълни, че проблемът е във фокуса на вниманието на администрацията и ще продължи да се обсъжда при следващи срещи с представители на строителния бранш и на енергийните дружества.

Темите, повдигнати по време на работната среща, ще бъдат обсъждани в детайли по време на заседанията на Консултативния съвет по развитие на градската среда към кмета Благомир Коцев.

Коментари

hahahahaha ( преди 2 седмици )
този нещастен сектант няма ли да го махат както в софия другия ***? или чакат да мине изборите?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна