IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
16:30 | 15 април 2024
Обновен: 21:14 | 29 април 2024

Общината няма пари за асфалтиране на улиците, разкопани за ВиК-канал на север от Варна

Отварят временно пътя през Горна Трака заради маратона на 12 май

По материала работи: Слав Велев
Общината няма пари за асфалтиране на улиците, разкопани за ВиК-канал на север от Варна

Проектът „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК- Варна“ ООД“ се финансира от ОП „Околна среда“ 2014-2020г. и е на обща стойност 138 372 401.80 лв., от които 96 760 214.66 лв. са безвъзмездна финансова помощ. Бенефициент е ВиК-Варна.

Отсечката, която свързва пътя „Варна - Златни пясъци“ с квартал “Виница”, ще бъде временно отворена заради провеждането на маратона на Варна на 12 май, след което работата там ще продължи. Това съобщи в интервю за Дарик зам.-кметът по инфраструктурата Пламен Китипов. Той изрази надежда, че по тази улица, която свързва Горна и Долна Трака и която е важна за трафика към курортите на север, движението през летните месеци ще бъде възможно. В момента по отсечката все още се работи, въпреки че първоначално обявеният срок за отварянето на пътя беше 7 април.

В момента там и в други местности около Варна се изпълняват дейности по полагане на канализация и изграждане на водопровод по проект на ВиК.

Китипов не се ангажира със срок за приключване на строителните дейности в местността Евксиноград, където назрява недоволство.

Той уточни, че работата по водния проект е отговорност на ВиК, а ангажимент на общината е единствено крайният етап на ремонтите – доасфалтирането на улиците, където вече е изградена подземната канализация.

Зам.-кметът Китипов добави обаче, че в общинския бюджет за тази година не са предвидени средства за асфалтиране на улиците след изграждането на канализацията. 

От думите на Китипов стана ясно, че след приключване на работата в местностите Горна Трака и Евксиноград ще бъде затворено платното от КК „Златни пясъци“ към Варна, за да бъде включен новият колектор към магистралния водопровод. Плановете са там да се работи след летните месеци.

Липсата на улична регулация във варненски селищни образувания, местности и нови квартали затруднява изпълнението на мащабния ВиК проект и води до забавяне на сроковете. Това още заяви в ефира на Дарик Пламен Китипов, който добави, че има съпротива на частни собственици. Те отказват да отстъпят част от имотите си в полза на уличната мрежа и това води до невъзможност да се инвестира в пътни настилки, тротоари, осветление и цялостно облагородяване на жилищните зони.

Целият ВиК проект трябва да бъде завършен през 2025-та година. На места крайните срокове обаче ще бъдат удължени заради забраната за строителство в курортните комплекси през летните месеци, където работата ще бъде преустановена по време на сезона.

Коментари

анонимен ( преди 1 седмица )
Много бързо се разбра, че този кмет не става за нищо. Елементарни проблеми не се решават. Само кисне във фейсбук и се снима с разни бабички от пенсионерски срещи. Ще бъде чудо, ако по негово време се реализира някой от големите проекти за Варна.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 2
Новини Варна