IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
18:49 | 25 юни 2015
Обновен: 03:10 | 1 май 2024

Варненски директори: Добре е да има атестация в училищата, но добронамерена

Ръководствата на школата не се притесняват от нови проверки

По материала работи: Слав Велев
Варненски директори: Добре е да има атестация в училищата, но добронамерена

Добре е да има периодична атестация на директори и учители, но тя трябва да е добронамерена и да помага. Така коментираха някои варненски директори частта от законопроекта за предучилищното и училищното образование, която предвижда преценка на уменията и компетенциите на преподаватели и ръководители на школа през четири години. В резултат на атестацията те могат да бъдат освобождавани от длъжност, се казва още в проектозакона.


„Добре е да има атестация, не е лоша идеята. Зависи обаче как е направена – дали добронамерено, с цел да ти помогне, или за да ти покаже колко си некадърен и не ставаш. Всички знаем, че ако решим да покажем на един човек колко е некадърен, винаги се справяме. Другото, което ме притеснява, е как на практика смятат да провеждат атестацията. В един голям учителски колектив едновременната проверка би била голям стрес и напрежение за колегите. Според мен проектът е хубав, стига да намерим хубавия начин да го направим. Но ако атестациите ще са средство за разчистване на сметки, мисля, че образованието няма нужда от това. Учителят има нужда от авторитет, доверие и повече подкрепа“, каза директорката на ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ Галина Германова. 


„Нас ни атестират непрекъснато – учениците, родителите, инспекторатът, общината, настоятелствата, медиите. Ако не сме готови – по-добре да си търсим друга работа. Важно според мен е да се избегне субективизмът на хората, които ще поставят оценките. Законодателите трябва да обмислят коя е най-добрата форма“, коментира директорът на Първа езикова гимназия Веселин Василев.


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна