IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
19:10 | 25 юни 2015
Обновен: 22:58 | 4 май 2024

Награждават училищни директори за заслуги към Варна

Веселин Василев от Първа езикова гимназия и Галина Германова от ГПЧЕ "Йоан Екзарх" ще получат високото признание

По материала работи: Слав Велев
Награждават училищни директори за заслуги към Варна

Директорите на Първа езикова и на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ ще получат златен почетен знак „За заслуги към Варна“. В подкрепа на предложението гласуваха общинските съветници от постоянната комисия „Наука и образование“ и препратиха казуса към колегите си от „Култура и духовно развитие“.


Директорите отличници се обединиха около становището, че успехите на училищата са всъщност успехи на младите хора, които се обучават в тях.
Веселин Василев е начело на Първа езикова гимназия от 1994 г. и ръководи едно от емблематичните за Варна училища повече от 20 г. През тази година отбелязваме 135 г. от основаването на Първа мъжка гимназия и 50 г. от преминаването й в Първа езикова. 


“Не мога да твърдя, че аз съм причина за успехите, но явно моето управление не се е отразило отрицателно. Не съм завършил Първа езикова гимназия, но си я обичам като моя. След толкова години начело моето лично убеждение е, че качествено училище не се гради за година, две, три. Ако имаш концепция, трябва повече време, за да се реализира, това е нещо, в което съм се убедил. Казвам ви го като човек, който няма много професионален път пред себе си“, скромно сподели директорът на Първа езикова гимназия Веселин Василев.


Галина Германова ръководи друго от успешните варненски училища - ГПЧЕ „Йоан Екзарх“. Тя е начело на гимназията от 1998 г.  Според нея училището е изминало дълъг път, за да се нареди до най-именитите варненски гимназии. „Постарахме се да дадем качествено образование, децата да са спокойни, а родителите да ни имат доверие“, подчерта Галина Германова.


„Трябва по-често училищни директори да получават отличия от общината. Техният труд е много ценен. Те имат заслуги не просто към Варна, а към децата на Варна, към младите хора, които са най-голямото богатство на нашия град“, коментираха съветниците от комисия „Наука и образование“. 


Със званието „Почетен гражданин на Варна“ ще бъде удостоен и Димитър Грозев, решиха още те. Подкрепа за предложението трябва да изкаже и постоянната комисия „Култура и духовно развитие“. Димитър Грозев е един от основоположниците на международния туризъм в регион Варна, създател и първи директор на Колежа по туризъм. 


Полина Петрова

 

Коментари

Новини Варна