IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
11:00 | 17 май 2024
Обновен: 22:40 | 16 юли 2024

Кметове настояват за изграждане на автомагистрала или скоростен път между Варна и Бургас

Градската среда е в основата на развитието на морската столица, заяви Благомир Коцев

По материала работи: Слав Велев
Кметове настояват за изграждане на автомагистрала или скоростен път между Варна и Бургас

Кметът Благомир Коцев участва в годишната среща на бизнеса от Черноморието/Снимка: Община Варна

До края на годината ще има видими белези на подобряване на градската среда, така че да отговаря на претенциите ни за морска столица на България и на очакванията на гражданите. Най-напред трябва да бъдат задоволени базовите нужди на хората, като поддържани улични настилки, тротоари и зелени площи, работещо осветление  и чистота, за да се мисли по-мащабно за големи проекти и инвестиции. Това каза кметът Благомир Коцев по време на годишната среща на бизнеса от Черноморието, която се проведе край Варна. 

По думите му действията на ръководството още от началото на мандата са насочени към намаляване на усещането, че градът е мръсен и неугледен и че инфраструктурата му не е добре развита. Той даде пример с поетапното завършване на наследените от предходната администрация улични ремонти в целия град, премахването на преместваеми обекти, които не се вписват в представите за естетическа градска среда, висящи кабели, бараки, рекламни съоръжения. Той напомни, че голяма част от договорите за поддръжка са наследени от предишната общинска управа и подобряването на работата им се дължи на по-добра комуникация и повишаване на контрола от страна на Общината. 

Варна има нужда от обновление. Фактът, че имаме възможност да кандидатстваме и да получим одобрение за финансиране по различни проекти, е невероятна възможност за града, коментира по време на срещата кметът Коцев. Той подчерта, че Варна има няколко знакови проекта, които са включени в инвестиционната програма на Министреството на финасите, по Националния план за въстановяване и устойчивост, по различни програми на Министерството на образованието и науката. 

Сред тях той очерта проекта за сграда на регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, който чака реализация от близо 10 години, за новия кампус на Математическата гимназия, която ще бъде най-модерната образователна институция в страната, за двата нови парка в район „Младост“. 2024 година ще бъде година за проектиране, за да могат всички тези проекти да започнат своята реализация през 2025 година, обобщи кметът Коцев. 

По отношение на бизнеса и инвестициите той изтъкна човешкия потенциал на града и квалифицираните кадри, които излизат от шестте университета във Варна. Кметът Коцев очерта и профила на инвеститорите, които Община Варна желае да привлече – това са логистични центрове, лека промишленост, информационни технологии, технологични инкубатори и хъбове. Като основна пречка пред инвеститорите той посочи липсата на достатъчни мощности на електропреносната мрежа – въпрос, който трябва да бъде решен на държавно ниво и който тепърва ще бъде огласяван от Общината.

Кметовете на Варна Благомир Коцев и на Бургас Димитър Николов, както и на по-малките черноморски общини, ще обединят усилията си и ще продължат заедно да настояват пред държавата между северното и южното Черноморие да бъде изградена автомагистрала или скоростен път. 

Коментари

Новини Варна