IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
14:00 | 18 май 2024
Обновен: 04:06 | 27 юли 2024

34 бебета са се родили през тази година във варненската Зоологическа градина

Най-интересното засега е двугърбото камилче

По материала работи: Слав Велев
34 бебета са се родили през тази година във варненската Зоологическа градина

От началото на годината са се родили цели 34 бебета във варненската Зоологическа градина. Това разкри зоологът Пламена Каразутева пред "Нова телевизия".

В момента върви и трескава подготовка за лятото, когато традиционно има много посетители.

И тази година навръх професионалния празник в зоопарка във Варна настроението е приповдигнато. Най-вече сред животните. А за посетителите се предвиждат много изненади.

"Решили сме още повече игри да има до края на годината, както и следващите години. И това да го превърнем в тенденция на нашия зоопарк”, коментира Каразутева.

"От началото на годината са родени 34 бебета, като най-интересното засега е нашето двугърбо камилче, което се роди на 3 април пред посетители.  Имаме и муфлони, виетнамски прасета, кози”, разказа още Пламена Каразутева.

Наред с бейби бума от зоокъта напомнят и за важната си мисия.

„Зоопарковете имат изключителна роля в опазването на природата и опазването на биологичното разнообразие. Също така зоопарковете смениха изцяло своя облик, като се съобразяват с новите изисквания”, обясни  Иванка Стоянова,  директор на зоопарка във Варна.


А зад всичко това стои труда на целия персонал.

„Всяка година има непрекъснати обновявания и текущи освежавания на местообитанията на животните”, обясни Нора Люцканова,  уредник зооколекция.

„Усещането е изключително приятно - да се разпознава труда, който полагаме всеки ден за обитателите на зоопарка.  Ежедневно, да, понякога без почивка дори се налага. Особено, когато имаме някои видове малки. За нас това е мисия. Това не е само работа. Това е мисия и ние сме отдадени всеки ден”, заяви Пламена Каразутева. 

Коментари

Новини Варна