IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
08:59 | 22 май 2024
Обновен: 08:37 | 2 юни 2024

Пътен експерт за катастрофата в Аксаково: Висока скорост или намалена видимост са сред причините

Водачът на НСО е имал много малко време за реакция, смята Ивайло Желязков

По материала работи: Слав Велев
Пътен експерт за катастрофата в Аксаково: Висока скорост или намалена видимост са сред причините

Кадър: "Нова телевизия"

Продължава разследването на тежката катастрофа със загинал в Аксаково. Един от участниците в нея бе кола на НСО, превозваща бившия премиер Кирил Петков.

"Има няколко предпоставки, за да се случи този инцидент. Автомобилът на НСО е с тегло 3 тона, пострадалият автомобил е 1400 кг. Изчислихме, че удара е бил с не по-малко от 130 км/ч", коментира в ефира на "Нова телевизия" Ивайло Желязков, пътен експерт от Европейския център за транспортни политики.

Според него линията на видимост на пътния участък, се скрива от няколко пътни знаци. „Водачът на НСО е имал много малко време за реакция. Предвид ударът, който се е случил, автомобилът се е движел над позволеното”, добави Желязков.

По негови думи това е един от най-натоварените участъци в района. Ограничението е 90 км. „Ако автомобилът се е движил с 90 км,  ударът нямаше да е толкова голям и жесток. Пострадалият автомобил е бил с много стари зимни гуми и с малко тегло. Колата на НСО е изрядна откъм поддръжка”, заяви пътният експерт.

Коментари

Новини Варна