IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
16:30 | 22 май 2024
Обновен: 13:47 | 15 юни 2024

Поставиха под домашен арест варненски дилър на кокаин

Иван П. е един от тримата задържани при спецакция

По материала работи: Слав Велев
Поставиха под домашен арест варненски дилър на кокаин

Варненският апелативен съд определи домашен арест за обвинен в държане с цел разпространение на 5,23 гр. кокаин. Иван П. е един от тримата задържани при провеждане на специализирана полицейска операция миналата седмица. При претърсванията на 9 адреса и автомобила във Варна били иззети 50,3 грама кокаин, 338,2 грама хероин, 54,7 грама метамфетамин и 1,7 гр. хашиш; електронни везни и голяма сума пари. Иван бил задържан заедно с  друг обвиняем в автомобил. В якето му била открита кутия с полиетиленови пакетчета с бяло прахообразно вещество – кокаин. Окръжният съд във Варна му е определил най-тежката мярка за неотклонение, която той обжалва пред горната инстанция.

Представителят на Апелативната прокуратура смята, че събраните доказателства са достатъчно, за да обосноват подозрението за съпричастността на обвиняемия към деянието. Реален е рискът при по-лека мярка Иван П. да извърши престъпление. Тази опасност се извежда от начина на разпространението на наркотичните вещества, от привличането на трима обвиняеми, от това, че разследването е в начален етап и процесуално-следствените действия  продължават. Предстоят разпити на свидетели, на които той би могъл да повлияе. 

Защитата счита, че нито една от изискваните от закона предпоставки за задържане под стража не е налична. Обвиняемият отрича да е придобивал и държал веществото, няма обяснение как то е попаднало у него. Той има две малолетни деца, които издържа и полага грижи. Работи и има изключително добри характеристични данни, няма криминални прояви, не е осъждан, каза адвокатът му. 

Апелативен съд – Варна намери жалбата на защитата за частично основателна. Въззивният съдебен състав не сподели довода за липса на обосновано предположение. В хода на досъдебното производство е извършен обиск и претърсване, при който в джоба на връхната дреха на обвиняемия са открити 5,23 грама вещество, за което по експертен път е установено, че е кокаин. Прокуратурата има основания да подозира, че  Иван П. е извършил престъплението, за което го е привлякла към наказателна отговорност. Затова и първата предпоставка за взимане на която и да е мярка за неотклонение е налице. Деянието безспорно е с висока обществена опасност, защото засяга значими обществени отношения. Личността на обвиняемия обаче не разкрива такава опасност. Той е неосъждан, работи на едно и също място от дълги години, за него са събрани добри данни. Полага грижи за децата си. Ето защо в този случай техният интерес и този на обществото би могъл да бъде съхранен при ограничаване на възможността на обвиняемия да се придвижва. Втората по тежест мярка за процесуална принуда – домашен арест с електронно наблюдение - е достатъчна, за да постигне целите на закона. 

Определението, с което Апелативен съд – Варна измени мярката за неотклонение на Иван П., не подлежи на обжалване.
 

Коментари

didier93 ( преди 3 седмици )
Здравейте сър мадам Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем от 2000 лв. до 800 000,00 лв. при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда от него, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: didierdf93@ gmail.com Имейл: didierdf93@ gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна