IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
15:11 | 28 юни 2015
Обновен: 03:07 | 1 май 2024

Пет етноса представиха фолклора си на уникален фестивал (СНИМКИ)

Събитието се проведе във Варна за юбилейна, десета година

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

С кръшно хоро на входа на Морската градина започна юбилейното десето издание на едно от уникалните събития в морската ни столица – Фестивалът на етносите. Събитието се провежда под наслов “България за всички”. Медиен партньор на тазгодишното издание беше Медийна група “Черно море”. Арменски, влашки, ромски, турски и гръцки фолклорни състави се хванаха ръка за ръка и поведоха мало и голямо към сцена “Раковина” за началото на представлението. Истинската песенно-танцова гала се завихри на сцената на Летния театър. Повече от 2 часа танцьори, певци и инструменталисти държаха публиката в превъзходно настроение.
 

Стилните танци на арменския състав сякаш разказваха приказки – “Танцът на ловците”, “Сватба” и “Кочари”.
Много настроение сред публиката създадоха хороводните песни и ситните влашки ритми. 
Фолклорните формации от турския етнос бяха най- многобройни – четири.
Публиката чу и някои от най-популярните и обичани гръцки песни.
Уникалното музикално майсторство на ромския етнос демонстрира училищен духов оркестър. 
 

Специален гост на юбилейното десето издание на фестивала беше Фолклорния танцов ансамбъл “Варна” с худ. рък. Юлиан Станев, който представи “Шопски задевки”.
 

Събитието се организира от Министерство на културата, Община Варна – Фонд “Култура”, Двореца на културата и спорта и Народно читалище “Христо Ботев 1928 “. Форумът завърши с кръгла маса на тема : “Проблеми на трайно живеещите етнически общности в България”.


Кирил Аспарухов
снимки: Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна