IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Новини Варна
12:48 | 30 юни 2015
Обновен: 08:35 | 17 юни 2024

Преподавател по литература беше избран за „Любим учител“ в Математическата

Кампанията стартира през тази година и пилотно се проведе в по едно училище във Варна, Благоевград, Видин и София

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Преподавателят по български език и литература Нели Филева беше определена за „Любим учител“ от учениците на варненската математическа  гимназия „Д-р Петър Берон“. Повече от 450 младежи от IX, X и XI клас дадоха своя вот в анонимна анкета. В нея те отговориха на въпросите кой е любимият им учител и защо. Най-много гласове събра Нели Филева, която беше силно развълнувана от наградата. „Грамотата е особено ценна за мен, защото това е признание на моите ученици. Разбрах, че да бъда учител е моето призвание още от първата година на следването си и не съм съжалявала за този избор нито за миг“ – каза за „Черно море“ Нели Филева.






Според началника на  Регионалния образователен инспекторат Венцеслава Генова кампанията „Любим учител“ е много добра. „Според мен е добре учениците да изкажат мнението си за своите учители, защото те прекарват почти цели си ден в училище заедно и  под влияние на преподавателите си малко или много се формират като личности. Кампанията е в подкрепа на усилията на Министерството на образованието и науката да възстанови авторитета на българския учител, който се поразклати в последните години, както и всички морални устои в обществото ни“ – коментира Генова.

 

Венцеслава Генова


Поздравителен адрес към учениците и учителите от Математическата гимназия от името на заместник министъра на образованието и науката Ваня Кастрева прочете Иван Такев, началник отдел „Връзки с обществеността“ към МОН. По думите на заместник министъра учителите са „духовни родители“ за хиляди деца и основният призив към младежите е запазят частичка от характера на любимия си преподавател в себе си. 


Иван Такев


„Изключително високи са критериите, по които учениците са оценили своите учители. И това са критерии, които те самите са избрали и посочили. Добре е тези качества, които учениците са откроили като задължителни за един учител, да се вземат предвид и от Министерството,когато изработва следващия образователен закон“ – подчерта директорът на Математическата гимназия Павлин Петков. Сред критериите, по които учениците са избрали своя любим учител, са „компетентност“, „преподава по разбираем и интересен начин“, „изслушва ни и се допитва до мнението ни“, „има ясни изисквания“, „влиза в тона на младите хора“.


Павлин Петков


Освен във Варна, кампанията се проведе пилотно в още три български града – София, Благоевград и Видин.
 


Полина Петрова
снимки: Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна