IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
11:57 | 5 юли 2015
Обновен: 08:10 | 26 март 2024

На „Позитано“ погрешно очаквали АБВ да ги подкрепи задължително на балотажа

Това обяви на пресконференция във Варна лидерът на АБВ Георги Първанов

По материала работи: Деян Михайлов
На „Позитано“ погрешно очаквали АБВ да ги подкрепи задължително на балотажа

АБВ ще настоява за редакция в единия от въпросите за референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев. Това обяви на пресконференция във Варна председателят на партията Георги Първанов. Според него така формулиран, въпросът да се избират ли част от народните представители мажоритарно, не дава информация и ще демотивира избирателите. Предложението на АБВ е във въпроса да залегне уточнено питане за 50:50 на сто мажоритарен и пропорционален вот.


„Ако референдумът остане с въпроса от настоящия си вид, има опасност да не постигне поставените цели и да дискредитира демокрацията. Когато президентската институция инициира референдум, при евентуален негов провал държавният глава е редно да подаде оставка“, каза още Първанов.


Той разви тезата на АБВ, че за да се постигне желаната от цялото общество добре функционираща съдебна власт, не е необходимо да се правят промени в конституцията. Промени в съдебната власт са достатъчни, ние сме внесли проектозакон по темата, каза президентът (2002 - 2012).


Що се отнася до местните избори, Първанов обяви, че амбицията на АБВ е да участва със свои кандидати в повечето общини. „Въпреки че сме партньори в управлението, малко вероятно е партията ни да подкрепи на първия тур кандидати на ГЕРБ. По-вероятно е да сме конкуренти“, коментира председателят на АБВ.


Той обаче не пропусна да обори тезата на БСП за подкрепа на техни кандидати на балотажа. „На „Позитано“ развиват една странна теза. Да добутаме, казват те, нещата до балотаж, а там ще не ще, АБВ ще ни подкрепи“. Това е погрешно разбиране. На първи тур може да се гласува по някакви идейни убеждения. На балотажа играят съвсем различни фактори и аз не мога никого да агитирам да гласува по идейни съображения. Ще подкрепим по-добрия кандидат“, заяви Първанов.
Той похвали социалния министър Ивайло Калфин и парламента за това, което са свършили през изминалата седмица в социалната сфера.  „Доказваме управленски потенциал“, категоричен е председателят на партията.


Юлиян Атанасов

 

Коментари

Новини Варна