IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
11:59 | 6 юли 2015
Обновен: 03:00 | 1 май 2024

Правителството дава пари на Окръжна за нова апаратура

200 000 лева ще бъдат отпуснати на варненската МБАЛ "Св. Анна"

По материала работи: Деян Михайлов
Правителството дава пари на Окръжна за нова апаратура

200 000 лева ще бъдат отпуснати на варненската МБАЛ "Св. Анна" от Министерския съвет. Поел съм ангажимент за нова апаратура. Това заяви при посещението си в местното лечебно заведение министърът на здравеопазването Петър Москов.

Той коментира, че от години нещата в болницата не са се осъществявали по най-добрия начин. "Да кажем, че е била системно ощетявана в сравнение с други болници. Това, което говорихме днес е за ясния график за започване на архитектурни планове, остойностяване на строителството, за ремонта на спешното приемно отделение на "Св. Анна". Поех ангажимент от името на министерството за нова апаратура. На болницата ще бъдат отпуснати 200 000 лева.", донави Москов.
Здарвният министър обасни, че общините са собственици на общинските болници и като такива трябва да отговарят за своята собственост. "Безкрайно удобно е да се говори за това, че държавата трябва да прави това нещо, но ако държавата трябва да го прави, тогава трябва да има и право на собствеността и начини на управление. Знаете ли, предстоят местни избори. Ето ви прекрасна възможност - кметът на всяко едно малко населено място, което иска да поддържа общинска болница, да не говори само за канала, водата, пристройката, за новите си автомобили, например, ами да каже: ние, като политическа сила, като кандидат за кмет понеже съм много ербап, искам общинската болница да съществува. За тази цел трябва да има финансиране от бюджета на общината", зави Москов.
Министерството на здравеопазването притежава 72.8% от собствеността върху варненската Окръжна болница. В същото време делът на общината е около 18,72%.
Делът на държавата бе увеличен драстично, само преди няколко месеца, именно защото министерството вложи в ремонта на Спешния център 1,2 млн. лв., както и средствата, инвестирани за закупуване на компютърен томограф.
Не бяхме известени за промяната, коментира тогава пред "Черно море" председателят на Общинския съвет във Варна Иван Луков. За последните години над 7 млн. лв. от местния бюджет са инвестирани в бившата Окръжна болница под формата на ремонти, апаратура и обзавеждане. Сградата на МБАЛ "Света Анна" и земята под нея също са собственост на община Варна.

Коментари

Новини Варна