IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
13:04 | 9 юли 2015
Обновен: 11:12 | 25 април 2024

Купища стари бюлетини залежават по членове на изборни комисии във Варна

Невалидните книжа са натрупани преди последната промяна в законодателството, когато връщането им стана задължително

По материала работи: Слав Велев
Купища стари бюлетини залежават по членове на изборни комисии във Варна

Купища бюлетини от стари избори залежават по членове и председатели на комисии във Варна. Това стана ясно от предварителната среща по подготовката на кампанията за местния вот на есен между представителите на Централната избирателна комисия (ЦИК) и местните изборни комисии от област Варна. Това са стари, невалидни книжа, които са се натрупали още преди последната промяна в изборното законодателство, когато връщането им стана задължително. Те не могат да бъдат използвани, коментираха от Районната избирателна комисия (РИК) във Варна. Въпросните бюлетини трябва да бъдат описани и отчетени пред РИК и ЦИК и след това унищожени, като заличаването им може да стане и на места, уточниха от комисията.


Предварителната разяснителна кампания по провеждането на местните избори на есен тази година започва за първи път 4 месеца по-рано, дори преди да има издаден президентски указ за насрочването на вота. Най-важното, което трябва да знаят родните избиратели към момента е че трябва да спазят всички процедури по изискването за уседналост – най-малко 6 месеца преди изборната дата да имат адресна регистрация и да си изкарат удостоверение за гласуване от общините по местоживеене.


Все още не ясно дали ще има насрочен и референдум за деня на вота. На есен ще може да гласуваме за кметове на общини, райони и населени места, както и за общински съветници. Бюлетините остават същите, като пак ще може да се отбелязва мажоритарен вот, коментираха от ЦИК.


Черно море

Коментари

Новини Варна