IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
14:44 | 12 юли 2015
Обновен: 22:49 | 16 април 2024

Калфин: Реформи не се правят с тръшкане

Вицепремиерът се оплака че реформаторите се опитват да извият ръцете на АБВ за съдебната реформа

По материала работи: Деян Михайлов
Калфин: Реформи не се правят с тръшкане

“Ние сме за реформа, но не по този начин. Не с тръшкане - дай си ми конституцията, на си ти кодексчето”. Това коментира във Варна социалният министър и зам.-председател на АБВ - Ивайло Калфин, по промените, свързани с пенсионната и съдебна реформа у нас.

Кодексът за социално осигуряване трябва да бъде приет преди лятната ваканция на парламента, категоричен бе той.
„Имаше опит от Патриотичният фронт, енергично подкрепен от Реформаторския блок, да се отложи за есента приемането на промените в пенсионната система под предлог да се увеличи срокът за предложения между първо и второ четене. Слава Богу то беше отхвърлено”, добави Калфин.
Той изказа опасения, че реформаторите се опитват да изтъргуват подкрепата си за социалния кодекс с подкрепа от страна на АБВ за промените в конституцията и съдебната реформа на министър Христо Иванов.
„Радан Кънев има опит като политик и мисля, че подобен начин на търговия, по който той я представя, е абсолютно недопустим и неприемлив”, категоричен бе Калфин.
Социалният министър обясни, че промените, залегнали в Закона за семейните помощи целят да се прекрати източването на системата. Ако дете не посещава три поредни месеца училище, или общо 6 в годината, надбавките на семейството ще бъдат спирани за една година. Според данни на ведомството 25 на сто от ромските деца отпадат от училище, а при българчетата процентът е 5,6.

Коментари

Новини Варна