IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
16:15 | 13 юли 2015
Обновен: 02:42 | 29 април 2024

РБ към опозицията: "За" Конституцията не е "За" Радан

БСП твърди: Няма да подкрепим ремонта й!

По материала работи: Деян Михайлов
РБ към опозицията: "За" Конституцията не е "За" Радан

Радан Кънев направи пореден опит да накара БСП да преосмисли решението си да не подкрепят промените в Конституцията.

Ремонтът на основния закон се препъна още на старта след като не получи подкрепа от комисията по промените миналия вторник. Тогава срещу промените гласуваха БСП, ДПС, АБВ и "Атака". Ден по-късно Кънев и правосъдният министър предприеха совалки в БСП в опит да ги убедят да подкрепят новите текстове, но получиха отказ.

За да минат измененията в Конституцията са нужни минимум 180 депутатски гласа, а ГЕРБ и Реформаторите, дори и подкрепени от АБВ и ПФ, не могат да ги съберат без подкрепа от БСП и ДПС.

"Искаме да успокоим опозиционните политически сили, че с гласа си на първо четене не подкрепят нито Реформаторския блок, нито Христо Иванов, нито Бойко Борисов или Радан Кънев, а европейската перспектива на България", написа днес в профила си във Facebook Кънев.

Той допълва и че при гласуване на 180 от 240 народни представители опозицията ще помогне за затвърждаване на евроатлантическия консенсус и стабилността.

Кънев е категоричен и че основните опозиционни сили нямат принципни, а политически възражения срещу промените в Конституцията.

"БСП са против, защото проектът е на Бойко Борисов и ГЕРБ; ДПС са против, защото проектът е на Реформаторския блок, а не на Бойко Борисов и ГЕРБ. А нашите привърженици са резервирани, защото проектът не отговаря изцяло на предизборната ни програма и не включва радикална промяна на прокурорските правомощия", пише още Кънев.

Междувременно БСП отново потвърди намерението си да не подкрепи ремонта.

 

"Не се противим на промените в Конституцията, засягащи съдебната реформа, само и само защото сме опозиция", коментира соцдепутатът Манол Генев във Варна. Левите са против разделянето на ВСС на две колегии, защото в тях е предвидено засилване на политическото представителство в прокурорската колегия.

 

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2015/07/13/rb-kym-opoziciiata-za-konstituciiata-ne-e-za-radan.269784

Коментари

Новини Варна