IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
15:08 | 20 юли 2015
Обновен: 16:25 | 26 март 2024

3 опорни точки в Конституцията сближиха АБВ и ГЕРБ

Борисов и Първанов се видяха на четири очи и се разбраха

По материала работи: Деян Михайлов
3 опорни точки в Конституцията сближиха АБВ и ГЕРБ

АБВ постави условия пред премиера Бойко Борисов, за да подкрепи промените в Конституцията, които ще бъдат гледани от Народното събрание в петък, а министър-председателят призна, че за него е важно поправките да минат на първо четене и се съгласи да се търси консенсус за приемането на три пункта - засилването на ролята на съдебния инспекторат, прекият избор на съдии и прокурори и разделянето на ВСС на две колегии.

„Не мога да кажа, че сме се споразумели, има някои условности“, обяви Борисов след срещата, а Първанов добави, че има няколко спорни текстове и е разумно да се върви към тяхната редукция, но дори и това да се случи не е гаранция, че депутатите от АБВ ще подкрепят промените преди да видят следващите стъпки на ГЕРБ и конкретните текстове.

„Но очевидно движение има и то е движение на разума, за разлика от това арогантно поведение, което виждахме през предишните седмици“, коментира Първанов и така нападна реформаторите.

Заради АБВ юристите на ГЕРБ ще подготвят решение или декларация на парламента, с което ще се заяви подкрепата за трите основни промени в Конституцията.

Документът ще бъде разгледан в четвъртък и Борисов се надява, че ще получи подкрепата не само на коалиционния си партньор, но и на опозиционните ДПС и БСП, с които също ще се срещне с надеждата, че ще успее да ги убеди да подкрепят промените в Конституцията.

„Това е джентълменско споразумение и в петък да мине на първо четене проекта за промени. Отлагането на приемането на промените няма да е добър знак“, настоя премиерът пред журналисти в НС.

Според Първанов обаче джентълменско споразумение вече не е достатъчно и трябва да има гласувано становище на парламента, което да служи като рамка за бъдещите изменения в Конституцията.

Борисов призна, че приемането на поправките в основния закон ще е добър знак за хората и за партньорите ни в Брюксел по отношение на оценките, които ни правят, а ако не минат сигналът ще е лош.

„Сега сме изправени пред следния казус - в петък влизаме в парламента, не събираме гласовете и ще отекне само едно – провал на съдебната реформа, провал на министъра, провал на правителство, провал на реформаторското мнозинство. Търсим ли го това, това добре ли ще е за държавата и заради това по тези три точки търсим консенсус“, коментира той.

Според него е явно, че при поправката на Конституцията има има много детайли, които могат да се изчистят.

„Но аз ще бъда много благодарен, ако в петък всички партии или повечето от тях, съумеем по трите основни точки да намерим нужните гласове. Това ще е добър знак и стъпка в правилната посока“, призова премиерът.

В крайна сметка въпреки че не беше категоричен, че неговите депутатите ще дадат едно рамо за конституционните промени, Георги Първанов смята, че днешната среща е била ясен знак, че „съдебната реформа, по начина по които някои я започнаха, е в задънена улица и активния ангажимент на премиера се опитва да спаси онова, което е възможно в така създалата се ситуация“.

От думите му стана ясно, че до това пък се е стигнало заради слабия експертен потенциал и „едно арогантно поведение от страна на т.нар. Реформатори“.

„Аз прочитам предложенията на премиера като готовност за отказ от редица пунктове заложени в проекта, които бяха оспорени от АБВ - свиването на мандата на магистратите, явното гласуване, възможността всеки съд да пита КС. Уважаваме намерението на премиера да доведе нещата до успешен край, но сме на позицията, че това е постижимо чрез изтеглянето на настоящия проект, бърза преработка и да бъде внесено консенсусно предложение, което дори ще бъде прието по-бързо“, добави Първанов.

Бойко Борисов обаче бе категоричен, че това не е добра идея, защото изтеглянето на внесените вече промени ще забави изменението на Конституцията поне с месец и нещо.

Дали и как ще бъде променена Конституцията ще бъде решено от парламента в петък.

Промените са внесени от 132-ма народни представители от ГЕРБ, РБ и ПФ и за да минат е нужно да бъдат подкрепени от 160 депутати.

ГЕРБ, РБ, ПФ и дори БДЦ не могат да ги осигурят. Вчера Борисов се ангажира да намери недостигащите на управляващите поне 27 гласа подкрепа за промени в основния закон. 

Утре Борисов възнамерява да разговаря по темата с ДПС и след това в сряда с БСП. 

Внесените промени в Конституцията предвиждат възможност главният прокурор да представя доклади за прилагането на закона, за осъществяването на наказателната политика и резултатите от противодействието на престъпността, които парламентът да изслушва и приема.

Висшият съдебен съвет (ВСС), чийто мандат ще бъде намален от пет на четири години, ще бъде разделен на две колегии - съдебна и прокурорско-следователска.

В съдийската колегия ще има 13 членове и в нея ще влизат председателите на двете върховни съдилища, шестима членове, които се избират от общото събрание на съдиите, а петима - от парламента. 

Прокурорската колегия ще има 12 членове, като сред тях ще бъдат главният прокурор, четирима ще бъдат избирани от общото събрание на прокурорите, а един - от това на следователите. Шестима ще бъдат избирани от парламента. Предвижда се съветът да взима решенията си с явно гласуване.

Министърът на правосъдието председателства пленума на ВСС и ще може да участва на заседанията на двете колегии, където ще има право да се изказва.

Съдийската колегия ще бъде председателствана от председателя на ВКС, а прокурорската - от главния прокурор.

Предвижда се подобно разделение и в Инспектората към ВСС, в който ще има шестима инспектори, които ще извършват проверки на съдии, а четирима - на прокурори. Институцията вече ще прави проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, ще проверява пълнотата и верността на имуществените декларации, ще прави проверки за установяване на прояви, уронващи престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.

Друга промяна, която се предлага, е въвеждането на правомощие на адвокатурата да сезира Конституционния съд, когато закон засяга адвокатура или се нарушават правата и свободите на гражданите.

Коментари

Новини Варна