IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
18:07 | 20 юли 2015
Обновен: 13:15 | 28 март 2024

Варна става интернационален университетски град

Общината ще развива местната икономика със студенти от Европа

По материала работи: Слав Велев
Жени от 12 страни се събират на среща във Варна

Местната администрация има амбицията да превърне Варна в трансграничен университетски център. Това става ясно от Общинската стратегия за сътрудничество с висшите училища и за утвърждаване на Варна като интернационален университетски град. Документът е разработен с пари по европроект от местен координационен съвет, включващ представители от всички заинтересовани страни. Основната цел на стратегията е да очертае ролята на Варна в европейската университетска карта. Така морската столица на България също ще дава своя принос в развитието на европейската “икономика на знанието”, посочват от местната администрация.


Документът е пряко свързан и с кампанията “Варна – европейска младежка столица 2017 г.”.


Факт е, че 35 000 студенти, които учат в града годишно, вкарват в местната икономика 210 000 лв. – сума, равняваща се на годишния бюджет на общината, посочват от местната власт. С прилагането на новата стратегия и привличането на кандидат - висшисти от европейските страни от администрацията се надяват във варненския бизнес да се влеят допълнителни свежи пари. Документът е разработен в рамките на близо 3 години. Преди да влезе в действие, стратегията трябва да бъде одобрена от Общинския съвет в града.


Черно море

Коментари

Новини Варна