IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
11:45 | 28 юли 2015
Обновен: 22:29 | 27 март 2024

Румен Драганов: Туризмът е икономика и всяка община трябва да печели от него тогава, когато го развива

Според експерта няма кой да събере и туристическата такса

По материала работи: Деян Михайлов
Румен Драганов: Туризмът е икономика и всяка община трябва да печели от него тогава, когато го развива

Туризмът е икономика и всяка една община трябва да печели от него тогава, когато го развива. Тази теза застъпи председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

"Вижте какво се печели от българските общини. Например само в Несебър има около 600 000 легла на околовръст и не могат да построят една детска градина или един старчески дом с пари от туризъм. Същото е с Банско, същото е със Созопол и всички пищят, че нямат пари." - обясни Драганов.
Според експерта няма кой да събере и туристическата такса. "Толкова много туристи, а няма кой да събере туристическата такса, защото маса от хотелите отчитат туристите си под 12-годишна възраст като деца и над 70 -годишна възраст като старци и не плащат туристическа такса. Друг проблем са паяците в по туристическите курорти и курортните места, както и таксиметровите шофьори, които обират туристите от хотела до летището, независимо от града”, смята Драганов.
"Сергиите, които са около морския бряг - кой ги контролира и какви са приходите? Какво печели обществото от това, че имаме туризъм и имаме сергии." - попита Драганов. Според експерта истината за българския туризъм се крие между соц банкнотата от 5 лева и "гангстерските" банди.
"Върху соц банкнотата от 5 лева е изобразен Златни пясъци. Виждат се хотелите “Лазур”, “Морска звезда” и “Морско око”. Имало е и един мостик, който в момента го няма - това е 1962 г. Точно, колкото е размерът на тези стаи от тази банкнота, точно толкова е наредбата за категоризация от 2015 г., която министерство на туризма предложи за обсъждане. Това е размерът на стаите и осите на българските хотели. Над 90% от хотелите у нас са с малки стаи, коридори и бани - по стандартите от 1958 - 1962г." - коментира още Драганов.

Коментари

Новини Варна