IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
14:01 | 4 август 2014
Обновен: 05:27 | 27 ноември 2021

За втора поредна година лятната антиСПИН кампания тръгна от Варна

За втора поредна година лятната антиСПИН кампания тръгна от Варна

По материала работи: Пламен Янков
За втора поредна година лятната антиСПИН кампания тръгна от ВарнаНационалната лятна антиСПИН кампания тръгва за втора година от Варна. Това съобщи на пресконференция д-р Борислав Станчев, главен експерт в общинската дирекция „Превенции“. През т.г. фокусът е върху отговорното сексуално поведение, каза д-р Тонка Върлева, директор на програмата за превенция и контрол на ХИВ/СПИН. За първи път в кампанията, която стартира днес във Варна и Бургас, ще се включат всичките 28 области в страната. В нейните рамки доброволци ще раздават презервативи и информационни материали, отделно всеки желаещ ще може да провери своя ХИВ-статус с бърз тест в мобилен кабинет.
През т.г. в страната са открити нови 113 българи с ХИВ–инфекция при изследвани над 115 000 души. Трима от тях са варненци. При единия от тях вирусът е открит в кабинета за безплатно изследване в Регионалната здравна инспекция (РЗИ), при останалите двама това е станало във варненски лечебни заведения. И тримата са мъже в активна трудоспособна възраст – 25 – 45 години.
90% от новорегистрираните в България са се инфектирали по сексуален път, сочат данните на Министерството на здравеопазването (МЗ) към 29 юли. С новооткритите случаи носителите на ХИВ в страната са официално 1943 души. Имаме основания да вярваме, че реалният им брой е поне 2,5 - 3 пъти по-голям, каза още д-р Върлева.
В последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо 4 пъти по-голям от този на жените. И ссега три четвърти от новите случаи са на представители на силния пол. Според пътя на инфектиране 48% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 42% – при хомо/бисексуален контакт, 10% – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ–позитивните в групата на интравенозните наркомани. Причината е, че по линия на профилактичните програми се раздават безплатно стерилни игли и спринцовки, отбеляза д-р Върлева.
Близо 27% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години. Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 58 души, областите Пловдив – 12, Пазарджик и Стара Загора – по 6 , Плевен – 5, Хасково – по 4, в областите Бургас, Варна и Русе – по 3. Тенденцията сочи, че над 53% от новорегистрираните ХИВ–позитивни са научили положителния си резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети, което говори за тяхната ефективност. Над 115 000 души са се изследвали за ХИВ през първото шестмесечие на 2014 г. в КАБКИС и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната. МЗ осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни медикаменти за всички нуждаещи се с ХИВ/СПИН. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като за целта е предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Той подпомага работата на 4 неправителствени организации, които оказват грижи и взаимопомощ за хората, живеещи с ХИВ в България. Те работят на територията на София, Пловдив и Варна.
Към 30 юни 2014 г. общо 922-ма души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, 692 от тях получават необходимата антиретровирусна терапия. Във Варненската Инфекциозна болница броят им е 114. 29 от тях се проследяват, останалите 85 са на антиретровирусно лечение.
Комбинираната терапия и нейния мониторинг за всички нуждаещи се осигуряват от МЗ, независимо от здравно-осигурителния статус на пациентите. През 2013 г. от бюджета на МЗ са заделени над 12 милиона лева: за купуване на 23 медикамента – 8 897 352 лв.; за диагностикуми – 3 276 902 лв.; така също и за осигуряване на болнично лечение и амбулаторно проследяване на пациентите – 508 140 лв. През 2014 г. от бюджета на МЗ се предвиждат около 15 милиона лева, като са включени три нови медикамента. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите с 25 - 30 г., подобрява имунния им статус и качеството им на живот, уточни д-р Върлева.
Дейностите по програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финасирана от Глобалния фонд, се изпълняват от мрежа над 50 неправителствени организации, 19 КАБКИС, като за тази цел са разкрити 35 здравно-социални центъра за работа с най-уязвимите групи, както и 18 младежки клуба. За достигането на хората от уязвимите групи на НПО и РЗИ са предоставени 17 мобилни медицински кабинета.
За първите шест месеца на т. г. неправителствените организации са предоставили здравно-социални услуги на 34 376 души от най-уязвимите групи, а така също и 40 845 деца и млади хора са обхванати в обучителни кампании. Раздадени са и над 680 000 безплатни презерватива при работа на терен, след консултиране и по време на кампании.

Коментари

Новини Варна