IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
10:54 | 31 август 2015
Обновен: 20:19 | 12 април 2024

Облекчават рибарския бранш с нови промени в закона

В най-скоро време се очаква да заработи Регионалният консултативен съвет между България и Румъния като партньор на ИАРА

По материала работи: Деян Михайлов
Облекчават рибарския бранш с нови промени в закона

Редица нови облекчения за бранша се въвеждат с промените в Закона за рибарството и аквакултурите, които се очаква да  станат факт до края на тази година. Това заяви за в. „Черно море” Янчо Янев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. По неговите думи от началото на 2015-а върви поредица от срещи с рибарски сдружения и граждани, на които се обсъждат основните теми на готвените нормативни промени. С тяхното въвеждане се цели и пълното хармонизиране на националното законодателство с новите изисквания, заложени в Общата политика в областта на рибарството на Европейската комисия. С приемането на новия Закон за рибарството и аквакултурите ще направим всичко възможно да изменим и някои от подзаконовите нормативни актове, които да улеснят неговото прилагане, каза Янчо Янев. Той не се ангажира с изброяване на конкретните законови промени, тъй като все още са в етап на последните обсъждания. За едно от тях  изпълнителният директор на ИАРА вече коментира за в. „Черно море” - отпадане на изискването за регистриране на риболовците с малки лодки (под 10 метра) като юридически лица или еднолични търговци. Обявяването му преди време сериозно затрудни работата на дребните рибари, което заложи въвеждането на едногодишен мораториум върху неговото прилагане. Сега с новите нормативни изисквания ще се позволи на тази немалка група от бранша да извършва риболов при по- облекчени условия.


Друга законова промяна е насочена към провеждането на по-ефективен контрол  при разтоварването и първата продажба на улова. Във връзка с хармонизирането на националното ни законодателство с европейското е пълната забрана за изхвърляне на ненужния улов във водите на Черно море. Това е заложено като главна цел на новата европейска политика в областта на рибарството, обясниха експерти от ИАРА. Забраната за изхвърляне на преулова от пелагичните запаси (за Черно море главно трицоната ) влезе в сила от 1 януари т.г. През 2019 г. корабите в общността ще са длъжни да разтоварват целия си улов на брега, без значение от вида му. Според ЕС това е необходима мярка, която ще допринесе за по-доброто екологично състояние на моретата.


На въпроса за състоянието на морското рибно стопанство мнението на шефа на ИАРА е, че през последните 3 години броят на риболовните кораби в по-големите сегменти е сравнително постоянен, тоест не се забелязват сериозни отклонения от средния им брой. Като цяло обаче намаляват риболовните съдове, вписани в регистъра на ИАРА, което той си обяснява с това, че немалка част от амортизираните стари кораби бяха извадени от него и скрапирани с използването на публична помощ от Европейския фонд за рибарство. Това се отнася най-вече за риболовните съдове с дължина  до 6 метра и от 6 до 12 метра, което е положителна тенденция, тъй като намалява броят на неактивните риболовни съдове, които са най-много в малките сегменти, каза още г-н Янев.


Що се отнася до идеята на ЕК за създаване на Регионален консултативен съвет (РКС) по рибарство между България и Румъния, шефът на ИАРА е оптимист, че въпреки известното забавяне заради някои спорове между двете страни той ще заработи в най-скоро време. Неговото създаване е много важно, защото администрацията има нужда от партньор при управлението и опазването на запасите в Черно море, категоричен е г-н Янев. Според него основната роля на регионалните консултативни съвети е  включването на всички заинтересувани страни в процеса на управление и вземане на решения, за да бъдат постигнати целите на Общата политика в областта на рибарството. РКС могат да отправят препоръки и предложения по въпроси, имащи отношение към управлението на рибарството, да уведомяват ЕК за установени проблеми в областта на рибарството. И не на последно място  да работят в тясно сътрудничество с научните организации при събирането и анализирането на данни за сектора. В състава на регионалните консултативни съвети влизат представители на сектора, екологични организации, групи на потребителите и др. Документите за регистрирането на Регионалния консултативен съвет за Черно море вече са подадени в Брюксел. След поредица от срещи между представители на бранша от България и Румъния вече са изяснени голяма част от организационните въпроси, допълни  шефът на ИАРА.

 

Стефан Денков

 

Коментари

Новини Варна