IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:17 | 1 септември 2015
Обновен: 05:38 | 7 април 2024

Младежи представят своя поглед към Варна в конкурс

Творби в сферата на литературата и фотографията ще бъдат приемани до 15 ноември

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Второто издание на конкурса за млади автори „Градът през моя поглед“ стартира от първия ден на септември. Творби в сферата на литературата и фотографията ще бъдат приемани до 15 ноември. В края на ноември ще бъдат обявени призьорите в двете категории, които ще получат предметни награди на обща стойност 500 лв. Изложба с най-добрите фотографии от конкурса ще бъде подредена във фоайето на отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. На литературно четене ще бъдат представени и текстовете призьори. Подбрани творби от двете направления ще бъдат публикувани в онлайн сборник, посветен на конкурса. 


В състезанието могат да се включат автори от 16 до 23 г. Инициативата е финансирана от фонд „Култура“ на община Варна. „Надяваме се на силен интерес от страна на младите хора. Първото издание, в което за кратък период получихме повече от 40 творби, ни дава основание да смятаме, че и сега ще се случи така“, разказа Елена Владова, един от инициаторите на конкурса. В литературното жури освен нея ще се включат още Мариан Желев и Огнян Антов. Фотографиите ще бъдат публикувани в социалните мрежи и потребителите ще имат правото на оценка. Автори, които имат интерес както в областта на фотографията, така и в областта на литературата, могат да се включат и в двете направления. Ограничението е – до две снимки и една писана творба. Жанрът е свободен – всеки има право да избира как да изрази своите чувства към Варна и региона – може да е поезия, проза, публицистика, есе, дори приказка. 


Участниците в „Градът през моя поглед“ трябва да са свързани по някакъв начин с Варна и региона – да са родени тук, да са учили тук или да живеят тук в момента.  


Конкурсът „Градът през моя поглед“ е единият от трите модула в проекта „За града и хората“. Вторият е посветен на участието на ученици от училището за деца с нарушено зрение „Проф. Иван Шишманов“. Те имат много специално място в проекта и ще се включат с техни текстове и тактилни рисунки, отново посветени на начина, по който възприемат Варна като своето място в света. Третият модул е посветен на интервюта с чужденци, които живеят постоянно във Варна. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна