IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
20:11 | 5 септември 2015
Обновен: 11:09 | 17 април 2024

САЩ заподозряха руски кораб в шпионаж на подводници

Американските самолети и сателити внимателно следят военен кораб "Янтар"

По материала работи: Слав Велев
САЩ заподозряха руски кораб в шпионаж на подводници

Американските разузнавателни кораби, самолети и сателити внимателно следят руския военен кораб "Янтар" в Атлантическия океан, чийто курс минава недалеч от базата на атомните подводници ракетоносци на САЩ, пишат американските медиите, позовавайки се на Пентагона. 

 

Анализатори на американското разузнаване смятат, че "Янтар" е част от по-крупна стратегическа разузнавателна операция на Русия по отношение на американските ракетонсци и други цели, пише Washington Freebeacon, позовавайки се на неназовани източници. 

 

Според Пентагона руският кораб се явява проблем, тъй като е снабден с мини-подводници за дълбоководен мониторинг и оборудване за рязане на кабели. 

 

Служители на Пентагона, запознати с докладите за руския кораб, казват, че "Янтар" събира разузнавателна информация за подводните датчици и друго оборудване, използвано от американските атомни подводни лодки. Маршрутите на АПЛ и зоните на техните учения се простират от бреговата база Kings Bay (щата Джорджия) през Атлантика в Европа, пише изданието. 

 

В базата на американските подводници в Джорджия са разположени шест ракетни подводници клас "Охайо", въоръжени с междуконтинентални балистични ракети "Трайдент". Също така, в базата се намират и други подводници, въоръжени с крилати ракети "Томахоук". 

 

Fox News, позовайки се на друг високопоставен служител заяви, че САЩ също са разположили свои шпионски кораби край бреговете на Русия. "Разбира се, а вие какво мислите, че правят всички тези "океанографски кораби" ? Изучават китовете?", цитира източника сайта на телевизионния канал. 

 

Съобщава се, че "Янтар" от края на август се движи от северните води на Атлантическия океан край бреговете на Канада на юг към Куба. 

 

Океанографският кораб "Янтар" е основен кораб от проекта 22010, произведен в едноименния завод в Калининград. Договорът за строителство е подписан през февруари 2009 г. с Главно управление на дълбоководните изследвания на Министерството на отбраната на Русия. Това е "свръхсекретно" управление на Министерството на отбраната. Занимава се с обучението на специалисти в областта на дълбоководните дейности, провеждането на научни изследвания в областта на подводното плаване, мониторинга на Световния океан, търсенето и спасяването на потънали обекти.

 

Източник: Pan.bg

Коментари

Новини Варна