IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
17:11 | 7 септември 2015
Обновен: 14:50 | 27 април 2024

Варненско училище въвежда форум театър в клас

Методът ще намери приложение първо в часовете по психология и в обученията за безопасност на труда

По материала работи: Слав Велев
В ПГГСД "Н. ХАЙТОВ" УЧИТЕЛИ ОТ ШЕСТ ДЪРЖАВИ обсъждат форум театъра като инструмент за обучение.

Форум театър като метод за обучение въвежда пилотно варненската Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“. Училището е партньор в международен проект, в който опита си по темата обменят преподаватели и ученици от шест държави – България, Румъния, Италия, Словения, Полша и Турция. До края на седмицата международна делегация от по пет преподаватели от всяка страна гостува във Варна за поредната работна среща. „Вече втора година работим по проекта, предстои да го завършим през 2016 година. Инициативата е полезна като възможност за партньорство и обмен на практики в областта на неформалните методи на обучение между различните държави“,  подчерта пред Медийна група „Черно море“ Оана Вулпе от националното училище в румънския град Яш „Гарабет Ибраиляну“.


Варненското училище е представителят от българска страна. Координатор на проекта в ПГГСД „Николай Хайтов“ е учителят Даниела Мантарова. „Форум театърът е метод, при който на учениците се задава някакъв казус и те сами трябва да намерят решението на проблема. Казусът може да бъде от всякакво естество – психологически, професионален. Те търсят вярното решение на въпросите, ръководени от  лице, което се нарича жокер, той задава и контролира дискусията, като я води до намиране на отговора на проблема. В училището експериментално направихме един такъв урок, насочен към здравословни и безопасни условия на труд, тъй като нашата гимназия е професионална. За съжаление, дървообработването и мебелното производство държат едно от първите места по трудови злополуки.  Ние демонстрирахме на учениците какво може да се получи от едно невнимателно движение, от едно неспазено правило и те сами посочваха грешките – къде е неправилно изпълнението на операцията, намираха правилния отговор. Смятам, че форум театърът е много полезен при такива обучения, защото под формата на игра учениците се включват активно и се фокусират върху важността на проблема”, разказа Даниела Мантарова.


Предстои неформалният метод да бъде приложен и в други професионални занятия в гимназията, както и в часовете по психология. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна