IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
21:50 | 8 септември 2015
Обновен: 16:50 | 19 април 2024

Къде се търсят най-много кадри

В петте региона - Бургас, Пловдив, Русе, София и Варна - фирмите заявяват, че ще наемат нови хора

По материала работи: Борис Проданов
Къде се търсят най-много кадри

Работодателите от финансите и производството са с най-оптимистични прогнози за заетостта през последните три месеца на тази година. В двата сектора прогнозите са заетостта да се увеличи със съответно 18 и 17%. Като цяло, нагласите са положителни - фирмите очакват наемането на нови хора да се увеличи с 10% - както бе и за третото тримесечие, допълва в."Сега“. Това е с 2 пункта повече от прогнозата за края на миналата година.


“За момента бизнес средата в България е стабилна, независимо че според БНБ чуждестранните инвестиции намаляват. Трябва да следим икономическата обстановка в Гърция - как тя ще се отрази на България. В момента, според гръцки медии, около 60 000 гръцки компании изявяват желание да преместят бизнеса си у нас“, коментират авторите на изследването сред бизнеса.


В петте региона - Бургас, Пловдив, Русе, София и Варна - фирмите заявяват, че ще наемат нови хора. Най-сериозни са намеренията на бизнеса в Пловдив и Русе - там прогнозите са заетостта да се увеличи с 15%. След тях са работодателите във Варна с 11%, София с прогноза от 8%, а най-слаби са намеренията на фирмите от Бургас - 4%. В девет от десетте икономически отрасъла работодателите очакват да увеличат персонала си.


Най-сериозно е това намерение сред фирмите във финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите - 18 на сто, както и в производството - 17 на сто.


Сравнението на годишна база показва сериозно раздвижване в строителството. Работодателите от този сектор са повишили прогнозата си за наемане на работници с 16% спрямо миналата година.

Коментари

Новини Варна