IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
15:50 | 11 септември 2015
Обновен: 02:03 | 1 май 2024

Проверяват училища и градини за фиктивно записани деца

Засилва се и контролът над обучаващи се в задочна, самостоятелна и вечерна форма

По материала работи: Деян Михайлов
Проверяват училища и градини за фиктивно записани деца

Внезапни ежеседмични проверки на училища и детски градини за присъствието на деца ще прави Регионалния образователен инспекторат. Целта е да се избегне фиктивното записване, което гарантира по-голям размер на делегирания бюджет  на образователната институция. Ще се следят както броя на неизвинените, така и броят на извинените отсъствия и ще се иска отчет от директорите по места. „Не може ученик с голям брой неизвинени отсъствия в края на годината да завърши успешно!“ – предупреди началникът на РИО Варна Венцеслава Генова.

Засилен ще е контролът и над алтернативните форми на обучение. „Най-много проверки ще има на обучаващите се в задочна, самостоятелна и вечерна форма, тъй като те са най-вече обект на злоупотреби. Образованието има нужда от всички средства, които му се отделят от държава и общини, за да позволяваме каквато и да е част от тях да се губи“ – подчерта Венцеслава Генова.

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

 

Коментари

Новини Варна