IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
08:36 | 18 септември 2015
Обновен: 01:56 | 1 май 2024

Европейската инициатива седмица на движението за трети път във Варна

Програмата продължава 16 дни с 60 събития

По материала работи: Деян Михайлов
Европейската инициатива седмица на движението за трети път във Варна

Сдружение „Варненски Младежки Фестивал” за трета поредна година координира във Варна европейската инициатива Седмица на движението (MOVE Week). Програмата включва предварителни, основни и закриващи събития, продължава 16 дни с 60 събития и 23 организации, които представят дейностите си.

Европейската инициатива е известна с това, че цели да раздвижи максимален брой хора и да ги мотивира да бъдат физически активни. Във Варна всички ще имат възможност да пробват дейности като стрелба с лък, скейт, екстремни спортове, различни видове бойни изкуства и танци, паневритмия, скаутски игри и какво ли още не. Към инициативата се присъединяват и четири училища и една детска градина, които целят да увлекат възпитаниците си в подкрепа на подобен тип каузи и да провокират деца и младежи от рано да имат отношение към физическата активност и здравословен начин на живот.

Сдружение „Варненски младежки фестивал” се ангажира не само с реализирането на Седмица на движението, но и с цялостната реализация на кампанията Сега се движим, част от която е Седмица на движението. В рамките на кампанията през първата половина на 2015 г. бяха обучени близо 200 учители от над 100 училища в цяла Североизточна България на тема Образование чрез спорт.

Сдружението се включи и в национално проучване за нивата на физическа активност на българите, според което 67% от анкетираните не се възприемат като хора, които са в добра физическа форма. Според същото проучване най-голяма част от анкетираните прекарват над 5 часа дневно в седнало положение, голям процент са физически активни в ежедневието си вкъщи или на работа, и много малък процент са спортуват или тренират активно. Въпреки това, от физически активните 79% твърдят че движението ги кара да се чувстват по-динамични и живи.

 

Факторът, който най-много влияе на хората да се раздвижат, е примерът, който получават от близки, колеги и приятели. Затова кампанията Сега се движим и инициативата Седмица на движението целят да увлекат максимален брой хора в дейности, свързани с движение, за да могат да мотивират физическата активност чрез личен пример.

Коментари

Новини Варна