IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
10:14 | 23 септември 2015
Обновен: 17:33 | 16 май 2024

16 кандидата ще се борят за едно място в ОбС Варна

10 са мераклиите за кметския стол

По материала работи: manager
16 кандидата ще се борят за едно място в ОбС Варна

В 17:00 на 22 септември приключи регистрацията на кандидатите за кмет на Варна, листи за общински съветници, кметове на райони и кметства за предстоящите на 25 октомври Местни избори. 813 представители на различни партии, коалиции и независими кандидати ще се борят за доверието на варненци, за да заемат едно от 51-те места в местния парламент, съобщи за “Черно море” говорителят на ОИК Варна – Константин Бандутов.

 

Десет са регистрираните кандидати за кметския стол. Освен настоящият кмет Иван Портних и предшественикът му Кирил Йорданов в напредварата влизат Радостин Морфов, Миглена Темелкова-Бакалова, Данаил Папазов, Анелия Клисарова, Димитър Карбов, Костадин Костадинов, Младен Младенов и Чавдар Трифонов.

 

Също 10 са и кандидатите за кмет на район Одесос. В борбата за кметското място в центъра на Варна ще участват освен настоящият кмет на Района Георги Недев и Владимир Николов, Любомир Господинов, Велико Трифонов, Алекси Алексиев, Николай Туртов, Николай Ненов, Валентин Давидов, Александър Петков, Димитър Митев.

 

Единайсет са претендентите за кмет на най-големия варненски район Приморски. Настоящата кметица Петя Проданова ще влезе в сблъсък с Кънчо Бонев, Виктор Ценов, Ваня Илчева, Пламен Градинаров, Илия Костадинов, Атанас Симеонов, Станислав Темелков, Александър Христов, Георги Илиев и Габриела Цветкова.

 

Също 11 останаха и кандидатите за кмет на Аспарухово, след като бе отказана регистрация на Борислав Барийски, който не успя да събере необходимите по закон 500 подписа, каза още Константин Бандутов. Отатък канала за кметското място ще се състезават Калина Белмезова, Веселин Великов, Милена Дончева, Марина Панайотова-Карапетян, Мартин Златев, Борислав Барийски, Ивайло Комитов, Николай Бинев, Стоян Проданов, Росен Русев, Петър Николов и Красимир Куртев.

 

Далеч по-скромна е ситуацията в Младост и Владиславово. В Младост кандидатите са девет. Настоящият кмет Христо Христов и  бившата му колежка Йорданка Юнакова ще се състезават освен помежду си и с Димитър Костов, Момчил Вълканов, Драгомир Дончев, Веска Николова, Цончо Ганев, Боян Георгиев, Диян Дойчев.

 

Във Владиславово желаещите да заемат кметското място са само седем. Настоящият кмет Неделчо Михайлов, Николай Костадинов, Димо Димов, Генадий Атанасов, Христо Георгиев, Катя Шматова и Георги Георгиев.

 

Любопитно е, че от регистрираните общо 48 кандидати за районни кметове най много са дамите, готови да заемат кметския стол, в Приморски и Аспарухово, а в Одесос битката ще е изцяло мъжка.

 

Най много кандидати за кмет са регистрирани за Кметство Тополи - 5. По двама са мераклиите за с.Каменар, с.Звездица и с.Константиново. Единствен кандидат и този път за Кметство Казашко е настоящата кметица Гергана Петкова.

 

Според Константин Бандутов може да има незначителни промени в тази статистика, защото за един от независимите кандидати за кмет на район Приморски все още тече проверка на събраните за регистрация 500 подписа. Същата проверка тече и на необходимите за регистрацията на независим кандидат за общински съветник 1000 подписа за двама от подалите заявления за регистрация.

 

Около 300 000 са избирателите за местните избори във Варна и прилежащите й села, каза още Бандутов. Избирателните списъци са съставени на база постоянен адрес. До 10 октомври ще се приемат заявления за гласуване по настоящ адрес, а до 4 октомври избирателите с увреждания трябва да заявят към съответната администрация желание за осигуряване на транспорт, посочи Константин Бандутов.

 

За местните избори и референдума в община Варна ще бъдат разкрити 398 постоянни избирателни секции. За момента от няколко лечебни заведения вече е подадена информация, че няма да бъдат разкривани временни избирателни секции, допълни Бандутов.

 

Във Варна ще се гласува с четири бюлетини – за кмет на община, за общински съветници, за районни кметове и за националния референдум. В прилежащите села ще се гласува за кмет на община, за общински съветници, за кметове на кметства и за националния референдум.

 

Коментари

Новини Варна