IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
17:07 | 2 октомври 2015
Обновен: 15:40 | 1 май 2024

80 изоставени деца и младежи са изведени от институции

Те са настанени в Центрове от семеен тип в три варненски района

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

80 са изоставените деца и младежи от Варна и страната, които са изведени от институции благодарение на инициативата „У дома, а не в дом“. Те са настанени в Центрове от семеен тип в три варненски района – ж.к. „Вл. Варненчик“, кв. „Изгрев“ и с. Тополи.  


Два от седемте центъра за са деца и младежи без увреждания. „Въпреки това при нас проблемите не са по-малки. В двете къщички са настанени 24 деца от 8 до 17 години. Тъй като всички те са в училищна възраст основната ни цел е да наваксат изоставането с учебния материал, което при някои е значително и се равнява на години работа. При нас децата и младежите участват активно в цялостния живот в къщата. Всеки един има лично пространство - това е нещо ново за тях, тъй като до момента не са имали дори собствени дрехи, а сега разполагат и с бюра и гардероби“ – разказа директорът на ЦНСТ  в кв. „Изгрев“ Кирила Христова. 


Възпитателят на младежите Милена Иванова подчерта, че преместването в ЦНСТ е имало изключително благотворно влияние върху тях: „Вече няма противообществени прояви, кражби, бягства, побои. Децата излизат с разрешение и се прибират навреме, разбират, че са обичани и показват разбиране, те са спокойни и щастливи и осъзнават, че всичко, което се прави е за тяхно добро и най-важното е, че ни приемат за свое семейство“. 


След настаняването си в ЦНСТ децата се чувстват много по-добре.
Около това мнение се обединиха представителите на  всички центрове във Варна. Останалите пет къщички са приютили деца и младежи с различни специални потребности, изоставени от своите родители. Основната цел пред екипите, които работят в тях е да научат подопечните си да се самообслужват и да задоволяват ежедневните си потребности. „Знаем, че това е дълъг процес, но сме изключително мотивирани“ – подчерта Росица Кирова, директор на ЦНСТ, къща С в село Тополи. В поверения й център до момента са настанени 6 деца на възраст от 3 до 7 години. Провеждат се опознавателни срещи за още 6 и предстои тяхното преместване. Децата в центъра са подпомагани от ресурсни учители в училищата и детските градини, които посещават. Кинезитерапевт е работил с тях за повишаване на мускулния им тонус. Такъв специалист е подпомогнал и трудноподвижни деца в другите центрове. 


„Имаме една девойка, която съвсем скоро предстои да проходи, благодарение на усилията на кинезитерапевта и целия екип. Тя е на 29 години и е била на инвалидна количка през целия си живот, но това съвсем скоро ще се промени“ – сподели Росица Харизанова, директор на ЦНСТ в ж.к. „Вл. Варненчик“. В центъра са настанени 25 деца и основният проблем, който са срещнали с тях в началото е липса на изградени хранителни навици, всички са били на пасирана храна и биберони, някои дори не са умеели да държат лъжица и не са знаели какво е това. 


Девойки с тежки увреждания, чието положение се е подобрило много има и във втория център в с. Тополи. 
„Сред 12-те деца в едната къщичка е  девойка, която е на 21 години, от 12-годишна възраст не е ходила, тъй като в институцията, от която идва не е имало подходящи кинезитерапевтични процедури и рехабилитация за нея. След настаняването в ЦНСТ, със съвместните усилия на всички колеги и на Дирекция Социално подпомагане, от където много бързо осигуриха помощно-технически средства , тази девойка вече започна да ходи с помощ.  


В другата къщичка има едно момиче, което от 11 кг. вече е 14 кг., то е със специален хранителен режим, който колегите в Центъра стриктно спазват. След спешна операция множеството мускулни спазми от които страдаше бяха преодолени и момичето вече ходи и дори кара колело“ – разказа директорът на ЦНСТ с. Тополи, къща А и B, Елена Добрева. Според нея най-важното, което с случва в центъра е, че на децата със специални потребности се дава възможност за избор – нещо непонятно за тях в досегашния им живот. 


Капацитетът на центровете от семеен тип вече е запълнен. 
Според Анна Конукова - ръководител на Отдела за закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане“ във Варна – потребност от подобни центрове има, тъй като към момента още 23 деца остават в дом „Надежда“. Освен това във варненските центрове се настаняват деца от цялата страна. Стойността на проекта, по който са изградени Центровете от семеен тип е 1 015 099.54 лв. Срокът за неговото изпълнение приключва на 31 октомври 2015 г. След края на действието на проекта, центровете ще бъдат финансирани като държавно делегирана дейност. Те са замислени като услуга за деца и младежи от 3 до 29 години, но докато не бъдат изградени и центрове от семеен тип за възрастни, младежи няма да бъдат извеждани от съществуващите центрове дори да са навършили 29 години, увери координаторът на проекта „У дома, а не в дом“ Даниела Беячева.  70 са новите постоянни работни места, които са разкрити в седемте варненски ЦНСТ. 


ПОЛИНА ПЕТРОВА
Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна