IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
16:31 | 4 октомври 2015
Обновен: 13:07 | 15 май 2024

170 семейства играха ретроигри във Варна

Това е първата от поредицата инициативи в цялата страна, която цели да напомни на деца и родители да прекарват повече време заедно

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Вместо очакваните 50 цели 170 семейства се включиха в първата по рода си инициатива „България играе“, която стартира от Варна.

 

„Подбрали сме предимно ретроигри, такива, на които родителите са играли, когато са били малки - ластик, дама, лагерни колички, фунийки, обръч и др.

 

Има също така и различни наши интерпретации, които са разработени от психолози и са опит за един вид семеен тиймбилдинг – като например семеен волейбол

 

и една интересна игра с въжета, при която дете лежи върху нещо като въжена люлка, възрастни го държат от двете страни, а то трябва да събира топки и да ги поставя в купа.

Основната цел на нашата инициатива е да напомним на семействата, че трябва да намират време да бъдат заедно. Помагаме на родителите нагледно да покажат на своите деца игрите от своето детство“, сподели за вестник „Черно море“ един от основните организатори на инициативата Христо Иванов. 


Пунктовете с различни забавления бяха разположени около сцена „Раковината“ в Морската градина. Само 30 бяха семействата, които се бяха записали предварително. Повечето от участниците се включиха в игрите импулсивно, минавайки привлечени от атрактивните забавления. „Разбрахме за инициативата преди малко и веднага се включихме. По принцип с моето семейство много обичаме такива забавления, често ходим на пикници и разходки сред природата. Децата много се забавляват. Днес смятаме да преминем през всичките игри“, сподели за вестник „Черно море“ Николина, която чакаше ред пред един от пунктовете за забавления заедно със съпруга си и двете си деца – Стефания на 10 и Теодора на 4 години.


Единственото изискване към отборите е да са от поне трима души – двама възрастни и едно дете.  В някои от игрите участваха заедно по два отбора. „Интересът към проявата надмина очакванията ни. В един момент дори свършиха наградите, които бяхме подготвили, но хората въпреки това искаха да останат и да играят. Участниците изписаха цялата книга, която бяхме оставили за отзиви, изцяло с позитивни впечатления. За нас най-важното беше всеки да получи ябълка и вода, защото инициативата ни цели да популяризира и здравословния начин на живот“, подчерта Христо Иванов. 


Идеята е подобни прояви да има два пъти месечно в различни градове в страната. Във Варна инициатива „България играе“ ще има няколко пъти годишно. 


ПОЛИНА ПЕТРОВА
Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна