IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
18:59 | 15 октомври 2015
Обновен: 16:54 | 27 март 2024

Открити уроци с университетски преподаватели правят в Руското

Целта е учениците да са подготвени за нивото на преподаване във висшите учебни заведения

По материала работи: Слав Велев
Открити уроци с университетски преподаватели правят в Руското

Поредица открити уроци с университетски преподаватели планират в VIII СОУПЧЕ „А.С. Пушкин“. Началото беше поставено от лекция по литература на проф. Александър Панов от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Откритият урок беше посветен на стихотворението на Христо Ботев „Хаджи Димитър“ и на спецификите на писане на есе. Учениците, които се включиха в инициативата, изразиха надежда, че ще научат повече за това, както го определиха, „комплексно“ произведение от „гениален“ автор, което, по техните думи, е трудно за анализиране. 


Откритият урок е насочен към ученици от 11 и 12 клас. „Заедно с Ученическия съвет решихме, че има необходимост от подобна инициатива. Много наши бивши възпитаници посещават отново училището, след като са станали студенти и споделят първите си трудности в университета, които са свързани основно с адаптацията към академичния начин на преподаване. Затова решихме да поканим лектори от висши учебни заведения в поредица открити уроци, за да подпомогнем нашите ученици за по-лесен преход към техния стил на водене на занятия. Планираме 5-6 подобни инициативи до края на учебната година, които ще са в различни сфери, съобразени, разбира се, с учебния материал, сред възможните теми, за които сме говорили, са география и предприемачество. Имаме сключен договор с Икономическия университет от Варна, така че очакваме гост-лектори и от там. Поканили сме преподаватели и от Варненския свободен университет, от които също очакваме потвърждение“,  каза за вестник „Черно море“ директорът на VIII СОУПЧЕ „А.С. Пушкин“ Светлан Илиев. 


Завършващите ученици подходиха с любопитство към лекцията на проф. Александър Панов. Те споделиха, че нямат притеснения от начина на преподаване в университета, тъй като смятат учителите си в училище за много добри и взискателни. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна