IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
12:55 | 17 октомври 2015
Обновен: 14:50 | 25 април 2024

Показаха в изложба рисунки на деца в неравностойно положение

40 участници се включиха в творческата експедиция „По стъпките на времето“

По материала работи: Слав Велев
Показаха в изложба рисунки на деца в неравностойно положение

Показаха в изложба 50 рисунки на деца в неравностойно положение, които се включиха в творческата експедиция „По стъпките на времето“ от 8 до 14 септември. В инициативата имаха възможност да участват 40 деца и младежи от 6 до 19 години от ЦНСТ „Изгрев“, ЦНСТ при дом „Другарче“ и ДДЛРГ „Княгиня Надежда“. Включиха се също талантливи ученици от общообразователни паралелки по изобразително изкуство и школи по рисуване във Варна. 

 

В рамките на творческата експедиция децата посетиха различни културно-исторически забележителности и природни обекти в региона, участваха в арт-пленери на открито, в дискусии по различни теми, както и в уъркшопи по изобразително изкуство относно техниките акварел, пастел и молив, водени от варненските художници Светлин Ненов и Велина Гребенска. Впечатленията си по време на творческата експедиция малките автори са пресъздали в своите рисунки. На изпъстрените от децата бели листове могат да се видят пейзажи от Аладжа манастир и бреговете край късноантичната крепост в Бяла, красивите цветни алеи на ботаническата градина в Балчик и гледките от двореца на румънската царица Мария Единбургска, образите на митични създания, птици, риби и животни, видени в Музея на мозайките в Девня, природните образувания край Побити камъни, образи и предмети от Неолитното селище в село Неофит Рилски, кулите на прабългарското селище Фанагория, портрети на воини, стрелци, канове и царици. Изложбата е финалният етап на творческата експедиция „По стъпките на времето“. 


Целта на проекта е да обогати извънкласното образование и възпитание на подрастващите чрез историята, културата и изкуството, да стимулира творческото им въображение и да подобри поведението им на обществена места, като им осигури възможност за общуване с хора от различни социални среди. Инициативата на Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ е подкрепена от общинската дирекция „Образование и младежки дейности“  по програмата за образователна интеграция на деца и ученици от различни етнически групи и в неравностойно социално положение. 


„Постарахме се да развием творческите и естетическите умения на децата, но разбира се главната целта на експедицията е образователна. Много от възпитаниците на тези институции не бяха посещавали музей. В нашата програма включихме разглеждането на седем исторически забележителности от регион Варна. По време на тези посещения децата съумяха освен да се запознаят с историята, да се интегрират в нормална среда, да общуват с екскурзоводи и други посетители и след това да възпроизведат впечатленията си  със съдействието на професионалните художници преподаватели. Изключително сме щастливи, че в крайна сметка се получиха над 50 произведения, които са много атрактивни и вече се радват на вниманието на посетителите на изложбата. Творбите на малките художници ще бъдат експонирани и по време на благотворителната кампания от 18 октомври до 1 декември, в която за седма поредна година ще набираме средства за децата в неравностойно положение и социалните институции, в които са настанени. Вече имаме декларирано желание от някои от посетителите да закупят произведение“ – каза за медийна група „Черно море“ Елена Косева – управител на фондация „Св.Св. Константин и Елена“.



Полина Петрова
Снимки авторът

Коментари

Новини Варна