IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
15:43 | 17 октомври 2015
Обновен: 11:05 | 24 април 2024

Ученици и студенти по IT премериха сили на състезание във Варна

Най-иновативен беше третият кръг в надпреварата по извличане на данни

По материала работи: Слав Велев
Ученици и студенти по IT премериха сили на състезание във Варна

Първото национално състезание по извличане на данни QUERYADA се проведе във Варна. Ученици и студенти от 5 града в страната демонстрираха своите знания и умения в областта на информационните технологии. Проявата има подкрепата на Регионалните образователни инспекторати във Варна и София и редица браншови организации. 


Инициатор на състезанието е  доц. д-р Галина Момчева, ръководител катедра „Информатика и икономика“ към ВСУ „Черноризец Храбър“.  „Идеята за подобна проява я имам отдавна, но сега моментът беше подходящ да я реазиризирам. Вече имаме изградена партньорска мрежа от специалисти, а нашите студенти направиха система за on-line тестване, която използвахме в първи кръг. Най-общо първият кръг беше свързан с писане на стандартни заявки на SQL, във втория кръг позволихме на участниците да се състезават отборно, в третия кръг екипите използваха вече не SQL-заявки, а нерелационни бази данни и сематнични данни“ – разказа за медийна група „Черно море“ Галина Момчева.




Част от програмата на QUERYADA беше семинар на тема „Представяне на новите технологии в IT сектора“. По време на семинара участници в състезанието имаха възможност да задават въпроси на специалисти в сферата, а знанията, които плучиха им бяха полезни за третия кръг от надпреварата, който според организаторите е бил истинско предизвикателство за учениците и студентите. 
„Това, което ми хареса в състезанието е, че в неговия ход човек може да задава въпроси към специалисти и преподаватели в сферата, ако има нещо неясно“ – коментира студентът от Софийския университет Величко Вълков. Величко е завършил бакалавърска степен „Информационни системи“, а в момента учи магистратура „Софтуерни технологии“. „Може да се каже, че аз съм от компютърно поколение, израснал съм с компютърни игри, в 8 клас дори писах една – сега като си спомням проектът ми се струва детински, но на практика това ми беше първият сблъсък с програмирането“ – спомня си с усмивка Величко. Работи като JAVA програмист в софийска фирма и за момента смята да остане в България. „Смятам, че IT сферата има добър потенциал у нас и е много бързо се развива“, уверен е младежът. 


„Абсолютно всички проекти, свъзрани с извличането на данни, независимо колко са иновативни, могат да намерят приложение“, уверена е Галина Момчева. „Фирмите, които се нуждаят от такива специализирани бази данни все още са малко. Смятам, че с нашето състезание и по-специално с третия кръг, насочваме фокуса на вниманието с еднна крачка напред и даваме на нашите специалисти много по-добър профил. Всеизвестен е фактът, че българските експерти в областта на програмирането, на софтуерната разработка са от най-добрите по света“ – коментира Галина Момчева.


Полина Петрова
Снимки авторът

 

Коментари

Новини Варна