IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
17:15 | 17 октомври 2015
Обновен: 23:15 | 21 март 2024

Започва благотворителната кампания „Изкуството за деца в нужда“

60 български и чуждестранни творци са предоставили над 130 произведения в помощ на деца и младежи в неравностойно положение

По материала работи: Слав Велев
Елена Косева - управител на фондация „Св.Св. Константин и Елена“ е горда, че кампанията "Изкуството за деца в нужда" се провежда за седма поредна година.

За седма поредна година фондация „Св.Св. Константин и Елена“ организира благотворителната кампания „Изкуството за деца в нужда“ в помощ на деца и младежи в неравностойно положение. 


Денят на откриването не е случайно подбран – това е празникът на покровителя на художниците Свети Лука – 18 октомври. 


Кампанията ще продължи до 1 декември. Всеки, който желае да подпомогне кампанията, може да закупи картина на място в хотел „Азалия“ в курорта „Св.Св. Константин и Елена“ или да разгледа и заяви на сайта или във фейсбук страницата на Фондацията. Поръчки се приемат и на e-mail, както и по телефона. Всички произведения са придружени със сертификат за произход, а творците, които са ги предоставили получават сертификат за дарение. 

 


В благотворителния каталог на инициативата за 2015 година са включени над 130 картини, фотографии, малки пластики и икони на повече от 60 български и чуждестранни творци, дарили изцяло или частично своите произведения в подкрепа на кампанията. Сред имената са наши творци с международно признание – Стоимен Стоилов, Васил Петров, Светлин Ненов, Венцислав Антонов, Павел Митков, а също млади и талантливи български и чуждестранни автори. 


Кулминацията на благотворителната разпродажба тази година е на 1 декември в галерия „Графит“, когато с благотворителен символично ще бъде закрита кампанията. На събитието по традиция присъстват представители на държавната и местната власт, политици, културни дейци, общественици, бизнесмени. В изисканата и артистична атмосфера на галерия „Графит“ те имат възможност да получат професионална консултация и да закупят произведение на изкуството, с което да подпомогнат децата в неравностойно положение и социалните институции, в които са настанени. 


„Благотворителната разпродажба на произведения на изкуството е сред постоянните кампании на Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ за целогодишно генериране на средства за деца в нужда. Целта е не само да бъде подобрена  битовата и жизнената им среда, но и да се обърне сериозно внимание на тяхното образование и квалификация, възпитание и духовно развитие.  Вече сме отправили предизвикателство за нови идеи към нашите партньори – преподаватели и автори, за да разбработим и за следващата година подобна кампания. 


След акумулирането на нужните средства, амбициите пред нас са да продължим със стипендиантски програми. Към момента имаме три програми за стипендия, една от които е в сферата на изкуството, останалите са в туризъм, балнеология и СПА. На деца, които предстои да завършат средното си образование, планираме да проведем професионални квалификации за придобиване на умения в професия, която да им дава възможност да бъдат конкуретно-способни и да намират бързо реализация, която да им носи доходи.
Също така ние подготвяме ежегодно всички възпитаници на институциите, които подпомагаме за първия учебен ден, като им купуваме всички необходими учебни помагала, спортни пособия и др. Имаме и иницатива, в която провикираме хората да дарят книжки. Организираме посещения на децата на различни културни събития, поети пишат стихове за тях, съчиняват им пиеси. 


Ние работим с тези деца от много дълго време. Те познават целия екип на Фондацията, както и нашите съмишленици. Разбира се да достигнеш до сърцата на тези деца е доста трудно, но когато това е последователно и постоянно, а не е еднократна инициатива, която проблясва и залязва, смятам, че това ги кара да се чувстват сигурни.  Срещите ни с тези деца ни мотивират да бъдем амбицирани и да доразвиваме инициативите, които правим в тяхна полза“ – каза за медийна група „Черно море“ Елена Косева - управител на фондация „Св.Св. Константин и Елена“. 


Фондацията подпомага деца и младежи от ДДЛРГ „Княгиня Надежда“, ДДЛРГ „Другарче“ и ЦНСТ към дома, помощното училище с интернат „Св.Св. Кирил и Методий“ в село Кривня, а от тази година вече и децата и младежите настанени в новоизградените центрове от семеен тип „Изгрев – изток“ и „Изгрев – запад“, както и Дома за медико социални грижи за деца във Виница.


Благотворителната инициатива „Изкуство за децата в нужда“ се осъществява с медийното партньорство на Медийна група „Черно море“. 


Полина Петрова
Снимки авторът

 

Коментари

Новини Варна