IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
17:15 | 23 октомври 2015
Обновен: 16:22 | 30 април 2024

Да бъдеш водолаз е съдба за цял живот

С тържества и демонстрации отбелязаха 50-годишнината от създаването на Школата за водолази към ВМС

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

С тържествена церемония беше отбелязана 50-та годишнина от създаването на Школата за водолази към Военноморските сили.

 

Беше демонстрирано оборудване и екипировка на тежководолази и леководолази. Един и същ човек би могъл да специализира и в двете направления, стига да премине необходимите обучения, стана ясно по време на демонстрацията. 

 

 




Юбилеят е време за ретроспекция за дейността на Школата и ролята й във Военноморските сили. „През тези 50 години благодарение на усилията и себераздаването на личния състав и началниците на школата за водолази, тя се утвърди като водещо специализирано подразделение, което подготвя кадри не само за военноморските сили, но и за Българската армия, структурите на министрството на отбраната, министерството на въртешните работи, национална служба „Охрана“ и др. Постиженията на военноморските водолази са големи, а куражът им ненадминат. Работата им е престижна, но изисква строго обучение и желязна воля. Дори и сред най-коравите мъже има такива, които се провалят. За да бъдеш водолаз на флот е необходима дългогодишна, всеотдайна и самоотвержена работа като военен водолаз“ – каза в речта си командирът на дивизион 28580 капитан първи ранг Галин Манев. „Честит празник, мъже на честта“, обърна се той към поколенията водолази, събрани за празника. 
 


Началник щаба на ВМС капитан първи ранг Коста Андреев награди военнослужещи за постигнати високи резултати при изпълняване на служебните задължения. Специални сувенири получиха капитан лейтенант Илия Стойчев – началник на Школата за водолази и капитан лейтенант Атанас Маринов – зам.началник по подготовката в Школа за водолази. Бяха раздадени и грамоти за професионализъм. „Голяма част от годините ми, прекарани във Военноморската база бяха свързани с 18-ти дивизион и с водолазите, като имах удоволствието за определен период да бъда част от тях. Наистина е предизвикателство човек да се занимава с подобна дейност. Средата, в която те работят не е естествена за човешкия организъм. Но това никога не ги е спирало“ – подчерта капитан първи ранг Коста Андреев. Той поднесе и поздравителен адрес от командира на ВМС, контраадмирал Митко Петев. „Днес вие с чест продължавате делото на своите предшественици, съхранявайки и обогатявайки завещаните от тях традиции и войнски добродетели. Бъдете техни достойни следовници, пазете тяхното наследство в името на Военноморските сили на Българската армия и за просперитета и благоденствието на родината“ – гласи част от обръщението на контраадмирал Петев.
 


Приветствие от името на ветераните отправи офицер от запаса Коста Наумов. „Това което виждам и което ме удовлетворява безкрайно е, че традициите, които през годините ние се стремяхме да утвърждаваме и професионализма, виждам, че са продължени и се изпълняват с чест от момчетата, които в момента служат във водолазната школа. Да бъдеш водолаз е съдба. Или я приемаш в сърцето си и я изпълняваш до края на живота си или не можеш да станеш водолаз“ – каза Коста Наумов. 
 

„Школата за водолази на ВМС е истинска ковачница на кадри. В нея се извършва подготовката на целия водолазен състав, както и началната подготовка на всичките корабни водолази. В нея се оформят всички документи, които касаят безопасността на водолазното дело. Сегашното наставление за водолазна служба се използва от всички структури на Българската армия, от въоръжените сили, за да могат те да изпълняват задължения под вода и тяхната работа да бъде безопасна. 

Както знаете част от подготовката на състава е свързана с обезвреждането на морски мини и на различни боеприпаси, които са открити под вода. Водолазният състав на школата за водолази и водолазите от аварийно-спасителния отряд са единствените оторизирани в Република България, които извършват тази дейност след разрешение на Министъра на отбраната по искане на съответните области управители или цивилни администрации. Подриваването на една мина, независимо дали е от Втората или е от Първата световна война е опасна и отговорна задача. Има много такива примери, когато дори минно оръжие, което е повече от 70 години престояло във водата има вторична детонация, което означава, че е все още действащо и опасно за хората, които са около него и особено за тези, които изпълняват дейността по подриваването“ – каза още Коста Андреев. 


Обезвреждането на мина посочи като най-рисковата задача, която е изпълнявал и офицерски кандидат Трифон Иванов, който е част от Школата за водолази към ВМС. „ Аз съм от 18 години в Българската армия, от 11 години съм в Школата за водолази. Опасни ситуации е имало много. Последната от тях беше, когато унищожавахме една мина на плажа на Паша Дере през лятото, тогава се получи вторична детонация, взривът беше много голям и ние попаднахме в епицентъра, бяхме засипани от пясък и вода, хвърчаха ламарини. В такава ситуация нямаш възможност да мислиш, всичко се случва за части от секундата, а след това осъзнаваш какво се е случило и че си бил на косъм от смъртта. Правя си изводи , трупам опит и гледам да не допускам нещо подобно да се случи отново“ – разказа Трифон Иванов. 


Водолазният състав на школата в момента е около 25 човека, профилирани в различни направления. 


ПОЛИНА ПЕТРОВА
Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Коментари

Новини Варна