IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
18:49 | 30 октомври 2015
Обновен: 11:49 | 18 май 2024

Деца изразиха загриженост за проблемите на Черно море

Малчугани от ЦДГ 13 „Звездичка“ се включиха в честването на Международния ден на Черно море, организирано от Басейнова дирекция

По материала работи: Слав Велев
Деца изразиха загриженост за проблемите на Черно море

Деца от варненска детска градина изразиха със стихчета и песни загрижеността си за проблемите на „Черно море“. „Нищо, че сме малки, ние знаем добре, че трябва да пазим нашето Черно море“ – казаха малчуганите и обещаха: „Ще си прибирам всички отпадъци от плажа и дори още един“; „Ще пестя вода и няма да стоя дълго под душа“; „Ще помоля възрастните да построят пречиствателна станция“; „Ще помоля рибарите да не ловят риба, когато тя хвърля хайвера си“ и др.
 

„Децата са ни разписали почти цялата програма от мерки, която ние трябва да се постараем да спазваме“ – обърна се директорът на Басейнова дирекция за Черноморски район Десислава Консулова към всички организации и институции, които си партнират за опазването на Черно море.
 

Децата от ЦДГ 13 „Звездичка“ се включиха в честването на Международния ден на Черно море, организирано от Басейнова дирекция, ден преди 31 октомври. „Това, на което децата обърнаха внимание покрива две трети и от моето слово. Остава ми само да ви поздравя с празника. Уверявам ви, че от името на институцията която представлявам съм силно ангажиран с проблемите на Черно море. Искам да ви призова - нека да бъдем активни и отговорни, да спазваме сроковете за кандидатстване по европроекти. Ако сами не си направим мястото по-добро за живеене няма да има и турсти, няма да има и бизнес, няма да има нищо" - каза областният управител Стоян Пасев. 


„Черноморският район е растящ пазар с огромен потенциал, но важността на Черно море не се изчерпва с географското му разположение. То е и екосистема, чийто баланс не трябва да се нарушава. Затова въпросът за управлението на ресурсите на Черно море стои пред всички нас. Убедена съм, че прилагането на общи екологични политики и сътрудничество на национално и международно ниво могат да гарантират разумното и устойчиво използване на черноморските ресурси. Убедена съм, че с партньорство и сътрудничество можем съвместно да опазим чистотата на морските води и плажове и да съхраним биоразнообразието в Черно море“  – се казва в поздравителния адрес от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева по повод международния ден на Черно море. 


"Казват, че морето свързва хората. Това най-силно важи за Черно море, защото исторически е доказано, че най-древното корабоплаване в света е започнало в Черно море. Сега е моментът да помислим за опазването и съхраняването му и да го предадем на нашите наследници такова, каквото го заварихме и каквото искаме да бъде" - апелира капитан първи ранг доц. д-р Калин Калинов от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“. 


"Знаете, че имаме нови проблеми, които са отразени в Директивата за морската стратегия. Много сериозен е проблемът с морските отпадъци, както и с повишаването на киселинността на морските води. Ако не се борим срещу тези негативни влияния заедно, няма да има ефект, практиката го е показала" - отчете проф.д-р инж. Атанас Палазов – директор на института по океанология към БАН „Фритьоф Нансен“. 
 

Всички партньори на Басейнова дирекция подчертаха, че организацията има значителен принос за канализирането в една посока на усилията на различни институции за опазването на Черно море. От своя страна Десислава Консулова подчерта: "За нас е удоволствие за деня на Черно море да съберем заедно представители на централната и местната власт, научни институти и неправителствени организации. Това показва, че ние работим заедно в името на една цел – постигането на добро състояние на морската околна среда. На практика разчитаме на всички вас!" Директорът на Басейнова дирекция за Черноморски район благодари на всички партньори, които съдействат за изготвянето на "много важния документ" Морски стратегически план, сред тях са: Институтът по океанология към БАН „Фритьоф Нансен“, РИОСВ – Варна, ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ и Техническия университет – катедра „Екология и опазване на околната среда“. 


През тази година за 19-ти пореден път отбелязваме Международния ден на Черно море. На 31 октомври е подписан стратегически план за опазване и възстановяване на Черно море. "Това е един документ, който е символ на надеждата за по-добро бъдеще на милиони хора, които населяват Черноморското крайбрежие" - отбеляза Десислава Консулова. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна