IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
11:47 | 31 октомври 2015
Обновен: 15:17 | 20 май 2024

Варна има 70 нови лекари по дентална медицина

Абсолвентите от петият випуск от МУ-Варна тържествено получиха дипломите си

По материала работи: Деян Михайлов
Снимка Медицински университет - Варна

Варна има 70 нови лекари по дентална медицина. Абсолвентите от петият випуск от факултета по дентална медицина към МУ-Варна тържествено получиха дипломите си.
 

 

Най-паметният момент в церемонията беше полагането на Хипократовата клетва, 

която всички 70 млади медици повториха след своя декан доц. д-р Цветан Тончев. „Вие се дипломирате в Медицински университет – Варна, значи вие можете всичко. Вече имате знанията и опита, които през изминалите шест години получихте от вашите преподаватели в един от най-модерните и високотехнологични университети в страната. Не спирайте да се самоусъвършенствате и да ставате все по-добри с всеки изминал ден. Само така успехът ще бъде винаги с вас и ще намирате истинско удовлетворение от свършената работа. И не забравяйте усмивките...
 

Усмивките, с които хората около вас – семейство, приятели, пациенти – ще ви доказват, че сте успели“ – обърна се към абсолвентите проф. д-р Красимир Иванов - ректор на МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Той подчерта, че младите специалисти са добре дошли отново в университета като преподаватели или като практикуващи лекари в единствения по рода си Университетски медико-дентален център към МУ-Варна.


Отличник на випуска е д-р Диан Николов. Той пожела на колегите си късмет в ориентирането сред хаоса от възможни пътища. „Цифровият израз на моя успех съвсем не означава, че сред колегите, с които днес завършваме няма и по-добри от мен. Всички ние изминахме дълъг път заедно от първия си ден във факултета до последния държавен изпит. Шест години, изпълнени с изпити, недоспиване и прелистване на учебници, но също и със споделени радости от успеха от усърдното учене и от студентските празници. МУ Варна ще остане за нас мястото, в което се научихме да ценим знанието, защото няма как да помагаме на хората само с добри намерения“ – каза Диан Николов. Той и двете му подгласнички с най-висок успех получиха парични премии от ректора на Медицинския университет и от кмета на община Варна. 


Поздравителни адреси за абсолвентите и техните преподаватели изпратиха министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, народният представител в 43-то НС, член на комисията по здравеопазване д-р Валентин Павлов и временно изпълняващият длъжността кмет на община Варна Пейчо Пейчев. 


„Варненският факултет по дентална медицина с гордост може да представи пред обществото своите млади специалисти. Зад успехите на бъдещите дентални лекари стоят всеотдайността, опитът и неуморният труд на цялата академична общност на висшето учебно заведение“ – се казва в поздравителния адрес на д-р Борислав Миланов, председател на УС на Българския зъболекарски съюз. 
 

Тържествената церемония по дипломирането на петия випуск на факултета по дентална медицина към МУ Варна уважиха деканът на Факултета по дентална медицина към Медицински университет – Пловдив проф. д-р Георги Тодоров, заместник-деканът на Факултета по дентална медицина към Медицински университет – София проф. д-р Божидар Йорданов, председателят на Районната колегия на Български зъболекарски съюз - Варна д-р Румяна Влъчкова, главният експерт към отдел Образование в Община Варна Албена Павлова, членовете на Съвета на настоятелите към МУ-Варна, ректорът на МУ-Варна в периода 2004-2012 проф. д-р Анелия Клисарова, изпълнителният директор на Университетската болница „Св. Марина“ – Варна, проф. д-р Жанета Георгиева и др.


Поздравления към абсолвентите отправи и акад. проф. д-р Николай Попов. Той подчерта, че денталната медицина е една много трудна специалност, а дипломирането в нея е истинско постижение. Николай Попов даде на младите медици три ценни съвета. „Не спирайте да се усъвършенствате професионално – следете литературата, новостите – каквото можете – прилагайте, посещавайте курсове – продължаващото обучение е задължително за вас. Вторият съвет, който искам да ви дам е да поддържате на високо ниво и своята обща култура – не забравяйте литературата, изкуството, музиката. Вие трябва да сте на нивото на вашите пациенти. Последният съвет от мен е – съхранявайте се, за да имате професионално дълголетие“ – каза проф. д-р Николай Попов.  


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна