IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
17:15 | 31 октомври 2015
Обновен: 12:32 | 30 април 2024

В библиотеката на ИУ-Варна дигитализират книги с робот

В книгохранилището е автоматизиран целият процес на обслужване на посетителите – от заемането и връщането на книги до копирните услуги

По материала работи: Слав Велев
ДИРЕКТОРЪТ НА БИБЛИОТЕКАТА НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ РОСИЦА ЗАРКОВА представи всички нови технологии, които се използват в книгохранилището и го превръщат в най-модерното в страната.

Роботизиран скенер е само една от иновациите, която се използва в библиотеката на ИУ Варна. В книгохранилището е автоматизиран целият процес на обслужване на посетителите – от заемането и връщането на книги, до копирните услуги.  „Мога спокойно да кажа, че това е най-модерната като технология на обслужване не само университетска библиотека, но и голяма библиотека в страната. Правим на студентите регистрация в нашата база, след което те получават карта, с която имат достъп до всички услуги на библиотеката и то на самообслужване благодарение на радиочестотна идентификация“ – изтъкна пред медийна група „Черно море“ директорът на библиотеката на Икономическия университет Росица Заркова.  


На автоматите за самообслужване посетителите могат да си заемат и връщат самостоятелно книги благодарение на RFID етикетите, с които е маркиран целият фонд на библиотеката. Книгохранилището разполага и с контролни системи, които реагират при излизане и влизане ако книгата не е освободена. В читалнята също всичко е обрботено с радиочестотна идентификация и е на свободен достъп. Дори копирните машини са на самообслужване, като се използват отново картите, получени при регистрация в библиотеката.


Автоматизирана е и контролната система за инвентаризация на фонда. Само едно сканиране с четец е достатъчно, за да излязат като резултати липсващи и заети книги, което спестява часове ровене сред хилядите томове, събрани в библиотеката. 


Основните усилия са насочени към дигитализацията на фонда, която се извършва с роботизирания скенер. „В момента разполагаме с един, с който работим вече четвърта година, предстои закупуването на още 2. С тях дигитализирането на фонда ще набере скорост. В момента от общо 300 000 заглавия сме дигитализирали 1000. С новите скенери се надяваме за около 6 месеца да прибавим още 3000 заглавия към този списък.  Процесът е времеемък – около 1 час отнема сканирането на книга от 300 стр. и след това има още 2 чака обработка. Очакваме със закупуването на новите скенери за около 6  месеца да бъдат дигитализирани още 3000 заглавия. С приоритет при дигитализирането ще са книги на преподаватели от университета от създаването му до момента“ – каза още Росица Заркова. 


Библиотеката на ИУ е в новия си и модерен вид от 2011 година. Книгохранилището разполага и с работно място за хора с увредено зрение.


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна