IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
18:54 | 31 октомври 2015
Обновен: 07:43 | 5 май 2024

Аквариумът посрещна малки и големи в деня на Черно море

Бяха организирани викторина, игри и забавления

По материала работи: Слав Велев
Аквариумът посрещна малки и големи в деня на Черно море

Аквариумът във Варна - обновен и освежен - посрещна малки и големи в Международния ден на Черно море.
 

По случай празника беше обявен вход свободен за всички желаещи да разгледат експонираните водни обитатели, които са общо около 80 вида.

 


 


 



Най-атрактивни за посетителите се оказаха морската лястовица, морските врани, както и дънните риби - калкан, морска котка, морска лисица. "Аквариумът е неизменна част от Института по рибни ресурси. Това е най-старият морски институт. От 1954 г. ние се занимаваме с проблемите на Черно море. За нас не е безразлично дали морето е чисто, дали туристите са доволни, дали има инвазивни видове, как стои въпросът с рекреацията, със замърсяването, с пречиствателните станции. Тези проблеми нас ни вълнуват и затова ние сме активни в деня на Черно море. Поради тази причина решихме да дадем свободен достъп в Аквариума точно днес, за да отбележим празника и за да се запознаят варненци с новите неща, които сме направили в обекта" - каза за вестник "Черно море" проф. д-р Даниела Клисарова - директор на Института по рибни ресурси. 
 

Аквариумът посрещна своите посетители в Международния ден на Черно море с подновени витрини, с обновена зала по хидробиология, с изцяло нова аудиовизуална система на български, руски или английски. "Стремихме се обновлението да не засяга традиционния вид на Аквариума. Така ще отговорим едновременно и на вкуса на младите, които искат по-съвременна визия и сравняват обекта с други, които са посетили по света, и на традиционалистите, които искат да виждат Аквариума такъв, какъвто го помнят от своето детство" - коментира Даниела Клисарова. В обекта предстои да бъде изградена пречиствателна станция, което се очаква да се случи до средата на декември. Това ще осигури максимално добра жизнена среда на хидробионтите в Аквариума. Примерът е заимстван от Аквариума в Констанца, с който варненският си партнира. Сред по-дългосрочните инициативи е обмяна на туристи между двете дестинации. 













 

По случай Международния ден на Черно море цялото пространство пред Аквариума беше завладяно от празничния дух. Около макета на Черно море бяха разположени различни центрове за забавления - мишена за стрелба с лък, импровизирани сцени за песни и за танци, място за рисунки с тебешири и арена за забавни игри с цветни топчета за най-малките. Феновете на екстремните атракции имаха възможност да ходят на кокили или да опитат да се придвижат на една велосипедна гума. Най-големите познавачи на Черно море се включиха във викторина с тематични въпроси. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна