IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
10:00 | 30 ноември 2015
Обновен: 17:27 | 17 април 2024

Стефан Бакърджиев, началник на сектор ”Рибарство и контрол” - Варна, към ИАРА: Засилваме контрола на предлаганата риба в навечерието на Никулден

Вече са съставени 7 акта за продажба на риба без документ за произход във варненските търговски обекти. Новото рибарско пристанище ще бъде голяма придобивка за рибарите, то ще повиши и ефективността в работата на агенцията

По материала работи: Слав Велев
Стефан Бакърджиев, началник на отдел ”Рибарство и контрол”-Варна, към ИАРА

СТЕФАН ДЕНКОВ


За новостите в работата на агенцията и завишения контрол при предлагането на риба в навечерието на Никулден, за мерките срещу бракониерството разговаряме със Стефан Бакърджиев, началник на сектор ”Рибарство и контрол”- Варна, към ИАРА броени дни преди професионалния празник на рибаря.


- Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) наскоро беше сертифицирана по системата за управление на качеството ISO 9001:2008. Как това практически ще се отрази върху качеството на вашата работа? 

- Сертификацията, която приключи успешно, бе извършена по проект „Осигуряване на ефективен процес на предоставяне на административни услуги чрез въвеждане на стандарт за система за управление на качеството в ИАРА”. Тя доведе до вътрешнонормативни и организационни подобрения, които позволяват бързо и ефикасно предоставяне на административни услуги от страна на държавната агенция. Впрочем ние и досега сме се стремили максимално да се доближим до нуждите на нашите клиенти, рибарите. Все повече залагаме на тесните взаимоотношения между ИАРА и рибарските сдружения. Засилваме разяснителната политика, що се отнася до всичко ново, което се въвежда от страна на агенцията, помагаме на рибарите при попълването на техните документи. Обслужването на всеки, който дойде при нас, се извършва при абсолютно зачитане на неговите права. Издаването на разрешителните за любителски риболов става веднага, а за стопански риболов - в рамките на деня. Внедряваме електронния начин на обслужване. Създаден е сайт в услуга на рибарите и гражданите, от който всеки може да черпи нужната информация, да разбере как да попълва електронния си дневник, как може да кандидатства по мерките в новата програма за морско дело и рибарство 2014 - 2020 г. и т.н. Риболовните кораби вече могат да подават по електронен път информацията за дневния си улов - разполагат с таблети и чрез тях могат да го направят веднага. Тази система е в процес на въвеждане, така че още продължава подаването на данните и на хартиен носител, но идеята е скоро да се мине изцяло по електронен път, към което са насочени и нашите усилия.


- Как върви усвояването на квотата за калкан през тази година?

- Издадени са 50 специални разрешителни за улов на калкан. Към 15 април, когато бе въведена двумесечната забрана, квотата бе усвоена на 60%. Обикновено останалата част се изпълнява през последните месеци на годината, когато цената на калкана е най-висока. Няма опасност някой да не си усвои квотата. Миналата година тя бе изпълнена 100% още на 15 декември.


- Завишен ли е контролът върху предлаганата риба на пазара в навечерието на Никулден?

- Масирана проверка, съвместно с Агенцията по храните, извършихме на всички рибни търговски обекти преди броени дни. В продължение на една седмица бяха проверени рибните борси на Централния пазар, пазар „Чаталджа” и останалите около десетина по-малки магазина из града, където се продава риба. Основното нарушение бе предлагането на морска и сладководна риба (чернокоп, меджит, толстолоб и др.) без документ за произход - съставихме общо 7 акта за подобни нарушения. Колегите от Агенцията по храните проверяваха заедно с нас състоянието на предлаганата риба, начина на транспортирането й. Съвместният ни контрол ще бъде още по- засилен през оставащите дни до Никулден.


Успоредно с това не спират и проверките ни за засичане на бракониери риболовци. Преди месец при акция на язовир „Елешница”, която извършихме със съдействието на полицията, заловихме бракониери с лодка. Конфискувани бяха 300 метра рибарски мрежи и около 30 кг риба, която беше пусната обратно във водата. Не ги разбирам тези нарушители, защото не е оправдано да тръгнеш в лошо време с лодка и да получиш акт, а наказателното постановление никак не е малко - по 1500 лв. на човек. Ако са трима, пресметнете колко пари прави! И плюс това конфискувани са лодката, риболовните съоръжения. Наистина не си заслужава риска. Имайте предвид, че тази акция беше по време на проливен дъжд. Подобен случай имаме и на язовир „Цонево”. От началото на годината досега нашите инспектори са съставили 68 акта. За сравнение, през цялата 2014 г. е имало 80 акта, така че имаме пълната възможност да надхвърлим техния брой до края на годината. И това е в резултат на засилената ни контролна дейност. Всеки ден извършваме по няколко проверки, което съм убеден, че води до намаляване на нарушенията.


- А какво става с нелегалните мрежи за калкан по морското дъно, които са много опасни, особено за делфините?

- На местата, където очакваме да има повече такива мрежи, всяка година извършваме протралване на дъното с наш катер или риболовен кораб на сдружението. И така обираме бракониерските мрежи. В тази насока имаме план за съвместни проверки на море с Гранична полиция и с Морска администрация.

Тук искам да добавя, че през декември очакваме отново проверка от страна на Европейската комисия. Акцентът ще е върху квотната риба - калкан и трицона. Ще се правят проверки на море, в търговската мрежа и изобщо на цялата ни дейност. Това ще е втората им проверка за годината. През април пак идваха представители на ЕК, които съвместно с инспектори на ИАРА в Румъния извършиха проверки в търговската мрежа и на лодкостоянките. Не бяха констатирани сериозни нарушения. Беше отбелязан напредък в работата ни и бяха направени препоръки за подобряване на резултатите от нея. Очакваме и сега добра оценка за свършеното от нас през годината. 


- Докъде стигна работата по новото рибарско пристанище на Варна?

 - Това е много важен въпрос. Проектът се работи под прякото ръководство на областния управител Стоян Пасев и кмета Иван Портних. Доколкото ми е известно, новото модерно рибарско пристанище с рибна борса ще бъде в кв. „Аспарухово”, като се очаква финансирането да стане по европейската програма за морско дело и рибарство 2014 - 2020 г. Всички силно се надяваме догодина вече да има конкретни резултати. Новото рибарско пристанище е голяма придобивка за варненските рибари, то ще създаде предпоставки и за повишаване на ефективността на нашата работа като агенция. В момента има 29 лодкостоянки по крайбрежието от Бяла до Кранево, което е нашият район. Големият им брой понякога затруднява оперативния контрол по спазването на изискването за деклариране на улова от деня. На новото рибарско пристанище, където ще има и наш център, този контрол ще става много по- лесно и ефективно, защото всички варненски рибарски кораби и лодки ще отиват там с улова си. 


- Какво може да очаква браншът от новата оперативна програма?

- Министър Десислава Танева вече обяви, че мерките в подкрепа на бранша ще бъдат отворени през първото тримесечие на 2016 г. Очакванията са до края на март да бъдат отворени мерките 1.1 - ”Диверсификация и нови форми на доход”, 2.2 - ”Продуктивни инвестиции в аквакултура” и 5.4 -”Преработване на продукти от риболов и аквакултури”. Впрочем, това са мерките, към които има най-голям интерес от страна на рибарския бранш.


- Какво ще пожелаете на варненските рибари за Никулден?

- Преди всичко здраве! Винаги да се връщат читави от морето и да имат много слука, късмет, успехи! Мога да ги уверя, че ИАРА винаги сме в тяхна помощ.

Коментари

Новини Варна