IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:50 | 2 декември 2015
Обновен: 01:05 | 1 май 2024

През 2016 г. Beehive търси с конкурс най-интересната младежка идея

Над 100 безплатни събития за варненци организира сдружението през отиващата си година

По материала работи: Слав Велев
През 2016 г. Beehive търси с конкурс най-интересната младежка идея

ПОЛИНА ПЕТРОВА
Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ


Сдружение „Beehive  - Споделено работно място“ започва 2016-та с оригинална инициатива. Експертите ще търсят най-интересната младежка идея в широк кръг от теми – култура, история, предприемачество, градско развитие, социални инициативи, образование, околна среда и обществена безопасност. Предложенията за конкурса „Моята Beehive идея за Варна“ трябва да се изпращат до 29 февруари 2016 на имейла на сдружението office@beehive.bg. Те трябва да са разработени в размер до три страници и да включват описание на идеята, обосновка на нейната обществена значимост и предполагаемото финансово измерение на нейното реализиране. Най-интересната идея, избрана от екипа на Beehive, ще бъде осъществена на практика. 


През следващата година от сдружението се надяват да получат подкрепа от община Варна, за да успеят да реализират отново някои от най-успешните си инициативи от 2015-а – „Непознатото минало на стара Варна“ и „Европейската седмица на програмирането“.


„За проекта„Непознатото минало на стара Варна“ получихме много добри отзиви от граждани и гости на морската столица. В рамките му успяхме да осигурим безплатни обиколки на исторически места, които имат голямо значение за града ни. На място бяха изнесени и лекции. „Европейската седмица на програмирането“ проведохме две поредни години през октомври. В рамките на тази инициатива осъществихме безплатни лекции, в които хората да се запознаят с една от най-търсените сфери на пазара на труда“, разказа управителят на Beehive Венелин Добрев, който през следващата година ще отстъпи поста си на Боян Симеонов поради заложената едногодишна мандатност на позицията. Нарастването на знанията на по-голям кръг от хора в областта на програмирането беше в основата и на проекта „Програмиране за всички“, който беше насочен към обучение на младежи в неравностойно положение, основно с физически увреждания. „Най-важното на тази инициатива беше, че успяхме да покажем на тези хора, че имат перспектива за развитие и реализация, възможност да се почувстват пълноценни граждани. В резултат от проведените обучения сред аудиторията, в която над 80% не бяха имали никакъв досег с програмирането, над 85% от всички поставени задания бяха изпълнени отлично“ , отбеляза още Венелин Добрев.


През изминалата година Beehive осъществи и проекта „Безопасен Интернет“ – реализирана беше платформа с видеоуроци как родителите да си инсталират безплатен софтуер, който контролира достъпа на децата им до сайтове със злонамерено съдържание.


Друга интересна инициатива на Beehive, която приключи буквално преди дни, беше поредицата лекции по предприемачество, озаглавени „Вдъхновение за младежта“. Инициативата се проведе в рамките на три месеца и включи 11 лекции за мотивация и личностно развитие на хора до 29 години. Проектът се  реализира със съдействието на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“, в подкрепа на титлата „Варна–Европейска младежка столица 2017“ „Събитията бяха посетени от 500 души на място, отделно над 1000 души са гледали лекциите он-лайн. По последни данни на Българската стопанска камара има над 300 000 младежи, които реално отсъстват от пазара на труда и нямат възможност да докажат своите способности, тъй като им липсват умения да представят правилно силните си страни пред работодателя.Точно на тях искахме да помогнем с тази инициатива. Най-интересна за младите хора беше лекцията „Как да се учим от успеха на другите“ ...“ – сподели координаторът на целевата група по проекта Ивелин Иванов. 


Инициативите на сдружение Beehive са разностранни и това, което ги обединява е, че дават позитивна алтернатива за успех и развитие на младите хора в България и респективно във Варна. Повече от 100 бяха безплатните събития, които сдружението организира в морската столица през 2015-та. 


 

 

Коментари

Новини Варна