IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
17:07 | 9 декември 2015
Обновен: 18:41 | 25 април 2024

Библиотечният Дядо Коледа ще зарадва малки и пораснали деца

Празничният карнавал ще е на 18 декември в отдел „Изкуство“ на РБ „Пенчо Славейков“

По материала работи: Слав Велев
Библиотечният Дядо Коледа ще зарадва малки и пораснали деца

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

Библиотечният Дядо Коледа ще зарадва малки и пораснали деца, обещават от РБ „Пенчо Славейков“. Малчуганите и младежите, които посещават различните клубове по интереси в детския и средношколския отдел и в отдел „Изкуство“, вече са изработили своите картички и са изпратили писма до добрия старец.


Пъстра празнична програма е подготвила Регионалната библиотека както за своите най-малки читатели, така и за тези, които вече са в по-горните училищни класове. Кулминацията ще е празничният карнавал на 18 декември от 17,30 ч. в отдел „Изкуство“. В цветната проява ще се включат герои от любими приказки. Всяко дете ще бъде с маска, която само е изработило по време на творческите работилнички в отдела. В началото на пъстрата проява ще бъде открита коледната изложба на второкласниците от ОУ „Захари Стоянов“.


В детския и средношколския комплекс по традиция всяка сряда са сбирките в Стаята на приказките. На тях заедно със своите майки идват съвсем малки дечица, които все още не могат да четат, но родителите им ги учат да обичат книжките от малки. През декември коледният дух напълно е завладял приказната стая с темите „Щастливи празници“, „На какво ухае зимата“, „Къде си, дядо Коледа?“, „Коледни звънчета“ и „Снежни приказки“.


Другите събития, посветени на празниците, са предколедни четения с по-големите деца от – втори, трети клас, които вече четат самостоятелно. „Има много четящи деца, които идват в библиотеката, и ние сме много щастливи от този факт. През зимната ваканция по традиция имаме много посетители, които се запасяват с книги за предстоящите почивни дни“, каза завеждащата на детския и средношколския отдел на РБ „Пенчо Славейков“ Юлка Николова.


РБ „Пенчо Славейков“ се включи и в обявения за първа година от Министерството на образованието и науката маратон на четенето от 7 до 12 декември като домакин и гост на проявата в различни училища,  сред които СОУ „Неофит Бозвели“ и СОУ „Любен Каравелов“.


Преди празниците ще бъдат изнесени и три камерни форми на камиши-бай театър. В тях ще вземат участие деца от ЦДГ „Звездичка” и СОУПЧЕ „А.С. Пушкин”. Това е само една от театралните форми, по които РБ „Пенчо Славейков” работи с деца от няколко училища и детски градини във Варна по проект по програма “Еразъм+”. Целта е да бъдат насърчавани и провокирани разказвателните им умения с атрактивните методи на драматичен, куклен и рисуван театър.


Учениците от езиковите гимназии във Варна ще бъдат специални гости на немската читалня на библиотеката. Те ще представят весели скечове и ще четат произведения на немски език, свързани с Коледа и Нова година. Ще се запознаят и с празничните традиции в Германия. „Да не забравяме, че едни от първите коледни песни тръгват точно от там. Техните обичаи и ритуали, свързани с този празник, са популярни в цяла Европа и по света”, подчерта директорката на РБ „Пенчо Славейков” Емилия Милкова. На 15 декември всички приятели на немската читалня – българи и чужденци, ще се съберат на общо коледно тържество, което ще обедини традициите на различни националности.

 

Коментари

Новини Варна