IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
17:25 | 9 декември 2015
Обновен: 15:05 | 15 април 2024

Откриват изложба, посветена на 140-годишнината на Добри Христов

Това е акцентът в коледната програма на РБ "Пенчо Славейков"

По материала работи: Слав Велев
ИЗЛОЖБАТА „МУЗИКАЛНАТА ВСЕЛЕНА ДОБРИ ХРИСТОВ“ е акцентът в коледната програма на РБ „Пенчо Славейков“ тази година, обяви директорката на библиотеката Емилия Милкова (вляво). Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

Изложба, посветена на 140-годишнината от рождението на Добри Христов, са подготвили от отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Откриването ще е на 14 декември от 17,30 часа във фоайето на централната сграда на бул. „Сливница“ 34. Специални гости ще са хор „Морски звуци“, които ще изпълнят няколко творби на Добри Христов.


В изложбата, озаглавена „Музикалната вселена Добри Христов“, ще бъдат показани 11 пана, всяко със собствено наименование: „Някога във Варна“, „Пражки години“, „Завръщане у дома“, „Църковно-музикална дейност“, „Солови песни и изпълнители“, „Хорово творчество“, „Песни по текстове на български поети“, „Добри Христов и Народните музикални тържества“, „Рой пеещи звездици“, „Теоретични възгледи на Добри Христов“. Експонатите са от фонда на отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека. Изложбата е осъществена с финансовата подкрепа на община Варна. Тя е замислена като пътуваща експозиция и след като зарадва варненските ценители, ще гостува в различни градове на страната. Вече има покана от Шумен, Велико Търново, Габрово. В Стара Загора пътуващата изложба ще стане част от клавирни тържества с гости от различни страни. „Надяваме се меломаните в цялата страна, ценителите на хоровото пеене да имат възможност благодарение на нашата изложба да се запознаят с детайли от живота и творчеството на варненеца Добри Христов. Той е една много интересна личност, с богат обществен и културен живот, личност-вселена. Поддържал е близки отношения с различни общественици, хора на изкуството и културата. Малцина знаят, че Добри Христов заради теоретичното си наследство е първият дописен член на БАН – музикант. Надяваме се с нашата изложба да дадем шанс и на хора, които не познават творчеството на Добри Христов, да се обогатят“,  каза завеждащата отдел „Изкуство“ в РБ „Пенчо Славейков“ Росица Тодорова.


Изложбата ще има и виртуален вариант в Pinterest, който позволява да бъде гледана от всички точки на света. Виртуалният вариант ще бъде активиран също на 14-и.


На 12 декември от 11 часа е съботното матине в отдел „Изкуство“, посветено на годишнината на Добри Христов. В него ще бъде представен филм на РТВЦ - Варна, който включва много документални кадри от живота и творчеството му. Екипът на професор Милко Коларов ще сподели своите впечатления около работата си по филма.


Честването на годишнината от рождението на Добри Христов е акцентът в тазгодишната коледна програма на РБ „Пенчо Славейков“. Освен него от библиотеката не са забравили и традиционното гостуване на пенсионерски клубове, които ще представят различни обичаи, свързани с празниците.

 

Коментари

Новини Варна