IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
17:38 | 9 декември 2015
Обновен: 08:56 | 20 април 2024

400 варненци над 60 години са преминали IT курс в библиотеката

Най-интересни са им Skype, социалните мрежи и сайтовете за запознанства

По материала работи: Слав Велев
400 варненци над 60 години са преминали IT курс в библиотеката

ПОЛИНА ПЕТРОВА


Около 400 варненци над 60 години са преминали курса за компютърно обучение, който РБ „Пенчо Славейков” организира вече пет години. Най-възрастният от тях е на 85 години. Човекът имал проблем със слуха и търсел алтернативни начини за комуникация, за да поддържа социални контакти, разказват от библиотеката. В първите години на провеждането на компютърния курс хората се интересували как могат по интернет да плащат сметките си. Сега най-често питали за Skype, социалните мрежи и сайтовете за запознанства. Особено популярно било и on-line търсенето на рецепти.


Варненската библиотека е разработила свое ноу-хау в компютърното обучение на хора над 60 години, което предлага и на други библиотеки. В края на курса потребителите получавали речник на термините в информационната среда, преведени от английски на български, както и кратко упътване – що е то компютър и интернет и как се случват процесите в тази среда. 


Компютърното обучение се води от трима души, има и един помощник от библиотеката, който се намесва при практическото изпълнение на задачите. Курсът от тридневен в началото вече е петдневен. В момента има две групи от по 10 души– една сутрешна и една следобедна. Интересът към компютърното обучение е голям, дори има листа с чакащи. Всички, които завършват курса, знаят, че могат да се възползват и от информационния център на библиотеката, както и от медиатеката в отдел „Изкуство”, ако нямат личен компютър. 

Коментари

Новини Варна