IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
10:16 | 16 декември 2015
Обновен: 22:58 | 21 март 2024

И родители ще имат думата в училище

Широкото гражданско участие се гарантира от обществени съвети

По материала работи: Слав Велев
Началникът на РИО - Варна Венцеслава Генова запозна директорите на детските градини и училищата с новия образователен закон. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

Родителите и учениците също да имат думата за управлението и посоката на развитие на училищната общност. Широко гражданско участие и по-голяма публичност на процесите в училище са част от очакванията, на които новият образователен закон се опитва да отговори. Според утвърдения през есента документ предстои да бъдат изградени обществени съвети към всяко школо и детска градина. „Към момента родители и ученици са по-скоро пасивни, отколкото активни участници в училищния живот и от тях се очаква единствено да поддържат статуквото. Необходимо е да се подходи с разбиране, че те са основните потребители на образователната услуга и трябва да са главни действащи лица, когато се решава какъв да е оптималният й вариант“,  отбеляза началникът на РИО – Варна, Венцеслава Генова на среща с училищни директори. Според нея е необходимо създаването на широка обществена коалиция за промяна на съществуващите нагласи към училището и учителите.


Обществените съвети, които според новия закон предстои да бъдат изградени към всяко училище и детска градина, от една страна имат за цел да подпомогнат развитието на образователната институция, но, от друга, да упражняват граждански контрол върху нея, с което да се гарантира равният достъп на всяко дете до качествено образование. Общественият съвет трябва да включва по един представител на финансиращия орган и най-малко трима родители на деца, които се обучават в съответната институция. В състава на обществения съвет на училище, което предлага обучение по професия, трябва да бъде включен и представител на работодателите в съответния бранш.
 

Според новия закон родителите и настойниците са равноправни участници в образователния процес, както ученици, учители и директори. Родителите имат право да получават своевременна информация за развитието на детето си, да бъдат запознати с учебния план и да правят предложения за развитието на образователната институция. Венцеслава Генова подчерта, че много важно задължение на родителите е да подпомагат изграждането на навици за самоподготовка у децата им, което е свързано с основната философия на новия закон за учене и усъвършенстване през целия живот.  
 

Освен обществени съвети към всяко училище и детска градина ще продължи да има и настоятелства.


„Настоятелствата към момента са се насочили основно към събиране на средства. Искам да подчертая, че новият закон прокламира, че образованието е безплатно за ученици до 16 г. Всички дейности, които са от задължителната работа на ученика в училище, се подсигуряват с държавния бюджет. Има разписан текст в закона, който казва в кои случаи услугите са платени – такъв случай е например, когато в детските градини по желание на родителите се организират самостоятелни или съботно-неделни групи, защото това се смята за допълнителна дейност. Забранено е да се събират пари за всяко нещо, което се прецени, че е необходимо в детската градина или училището. Наскоро имаше парламентарно питане по въпроса за събиране на средства и се наложи дълго да обяснявам и да проверявам кой какво и как събира, защо го събира, как го отчита и как го изразходва – е ли е то воля на дарителя и спазва ли се тя тогава, когато се разходват средствата, регистрирани ли са надлежно в книгата за дарения, издават ли се съответните удостоверения и т.н.“, подчерта Венцеслава Генова.

Коментари

Новини Варна