IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
11:19 | 6 януари 2016
Обновен: 21:31 | 1 май 2024

По 400 варненци дневно са посетили зоопарка по празниците

В Зоологическата градина за трета поредна година набират използвани коледни елхи за животните, до момента са събрани 10-на, миналата година са били над 400

По материала работи: Слав Велев
Бяла и кафява двугърба камила са най-новите обитатели на варненския зоопарк. Снимка Пламен Гутинов

Около 400 дневно са били посетителите на варненския зоопарк в почивните дни по коледните и новогодишните празници. Хубавото време е било използвано от много семейства с малки деца, за да се разходят край клетките с животни. „Дори на 3 януари, когато заваля снегът, имахме 10-ина посетители“, каза за в. „Черно море“ директорката на варненския зоопарк Иванка Стоянова. Лошото време обаче е попречило да бъде отпразнуван рожденият ден на най-новия обитател на зоологическата градина – бялата камила. Тя е родена точно на 3 януари и пристигна във Варна след тридневно пътуване от Словакия в началото на декември. „Камилата вече е адаптирана и се чувства много добре при нас. На едногодишното камилче явно повече му липсва животът в стадото, от което идват те, защото често търси компанията на голямата камила. Най-много работа имахме по обогатяване на хранителните им навици, защото те бяха свикнали да ядат само ябълки. Сега вече похапват и моркови и цвекло“, разказа Иванка Стоянова. 


Животните в зоопарка добре понасят зимните условия във Варна от началото на годината. Само при някои топлолюбиви видове се е наложило да се палят печки във вътрешните помещения на клетките. Подобни мерки са взети при лъва и маймуните, като единият вид маймуни дори е прибран на топло за цялата зима, както и папагалите, които също не издържат на студа. „Лъвовете излизат за кратко навън, но като видят колко е студено, и се прибират. Всички животни в зоопарка имат свобода сами да преценят дали да се показват, или да стоят на топло във вътрешните помещения на клетките си“, каза Иванка Стоянова.  В зимните дни животните са по-активни, когато навън е слънчево, а около 15,30 ч. - започне ли да се здрачава – се приготвят за сън. 


В зоопарка за трета поредна година тече кампанията по набиране на използвани коледни елхи. Всеки може да дари за украса и храна на животните непотребното дръвче след празниците. До момента в зоопарка са събрани едва 10 елхи, но по думите на Иванка Стоянова кампанията се активизира обикновено след Ивановден. „Миналата година събрахме повече от 400 дръвчета, до тази цифра спряхме да ги броим. Случвало се е и по 8 март да ни носят непотребни елхи, така че кампанията няма краен срок“, поясни директорката на зоопарка. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна