IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
11:36 | 6 януари 2016
Обновен: 00:43 | 1 май 2024

Осветиха бойните знамена на Богоявление под дъжда (ВИДЕО)

Варненският митрополит Йоан благослови военните части и бойните знамена

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Силният дъжд не спря варненци да уважат празника Богоявление пред катедралния храм "Свето Успение Богородично" тази сутрин. В 10 ч. се състоя военен ритуал на пл. "Св. св. Кирил и Методий". В присъствието на кмета на Варна, областния управител, районните кметове, съветници и гости Варненският митрополит Йоан благослови военните части и  бойните знамена.


Участие в ритуала, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия и община Варна взеха представителни части от Варненския гарнизон. Строят на представителните блокове на Военноморските и Военновъздушните сили бе приет от началника на гарнизона контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили.


 Стотици варненци следиха ритуала под чадъри и се надяваха да ги достигне светата вода от ръката на владиката. В 10:30 ч. започна литийно шествие от Катедралния храм. Маршрутът му е пл. "Независимост", бул. "Княз Борис I", входа на Морската градина до Икономически университет, Алея на Възраждането. Всички камбани на храмовете във Варна биха едновременно. В 10:50 ч. започна ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Христо Ботев в Морската градина. В ролята на Ботев ще се превъплъти актьорът Филип Филипов, участвал във филмите "Ботев: от Голгота към Свобода" (2013), "Авантюра с Ботев" (2014) и "100 000 крачки с Ботев" (2015). 


След ритуала шествието ще продължи до Първа буна, където ще се проведе църковния ритуал „Велик Богоявленски водосвет“ и хвърляне на кръста в морето. 

снимка и видео: Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна