IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
17:32 | 6 януари 2016
Обновен: 14:19 | 7 май 2024

Арменската църква отпразнува Рождество Христово и Богоявление

Избран беше и тазгодишният „кръстник“, който ще е духовен баща на миряните

По материала работи: Слав Велев
КЕВОРК КРИКОРЯН БЕШЕ ОБЯВЕН за „кръстник“ на арменската църква „Свети Саркис“ във Варна за новата година.

По традиция Арменската апостолическа православна църква отбеляза Рождество Христово и Богоявление на 6 януари. В църквата „Свети Саркис“ във Варна беше отслужена рождественска литургия и водосвет в знак на кръщението на Иисус във водите на река Йордан. 6 януари е един от малкото празници в годината, на който на миряните се раздава светена вода, благословена с кръста и Светото Миро. 


Характерно за тържествената церемония е, че в края й се избира „кръстник“, който ще е духовен баща на миряните през цялата година. По традиция той дарува църквата за богоугодно начинание заради оказаната му чест. Тази година „кръстник“ на арменската църква „Свети Саркис“ е Кеворк Крикорян. „Приемам избирането ми за кръстник  през тази година на храма като голям ангажимент, който ме обвързва с грижа за църквата и за миряните“ – коментира Кеворк Крикорян.


Рождество Христово – Богоявление е най-радостният ден в Арменската апостолическа православна църква. Той е един от петте големи празници, които се наричат „Дахавар донер“.  „Раждането на Иисус се чества и се възприема като празник, символизиращ мира и любовта. По апостолска традиция заедно с Рождество Христово празнуваме винаги и Богоявление, с което възпоменаваме кръщението на Христос в река Йордан, извършено от Йоан Кръстител. Тогава небето се отваря и се вижда Бог Отец, а Светият Дух във вид на гълъб, слиза върху Христос. Първоначално всички християнски църкви единно са спазвали датата 6 януари. До нас са стигнали сведения, че до IV в. всички християнски църкви заедно са празнували Рождество Христово и Богоявление. По-късно, от 335 г. насам римо-католическата църква, отклонявайки се от старата традиция, възприема 25 декември за дата на Рождество Христово, а 6 януари остава като празник на кръщаването Му. Част от 15-те православни църкви също празнуват Рождество Христово на 25 декември“ – разказа Свещеник Бартухимеос Агопян – духовен пастир на Арменската църква „Св. Саркис“. 


Арменската църква празнува Рождество Христово и Богоявление в продължение на 8 дена. Те се наричат Рождествени дни. На 5 януари Арменската църква празнува Рождествена Бъдни вечер. Вечерта се отслужва Литургия и се чете от книгата на пророк Данаил, възвестява се на миряните Благата Вест за раждането на Иисус Христос. След края на Литургията, запалената от Олтара свещ се поднася на миряните, които палят своите свещи и ги отнасят в домовете си, за да осветят членовете на семейството със Светлината на Благата вест. 


В деня след Рождество Христово, както при всички Главни празници, Арменската църква отбелязва Задушница като ден за възпоменаване на починалите. 


След Рождество Христово до Сирни Заговезни, когато е началото на Великите пости, е периодът за благославяне на домовете – Домосвет. Вярващите задължително трябва да поканят свещеник, който да благослови дома и членовете на семейството им. 


„На всички е добре известно какво означава „празник“ в светския смисъл на думата, но малцина знаят религиозния смисъл и обяснението му. Думата празник означава „радост“, „сияние“. Това е денят, посветен на Бог, когато хората се събират в църквата, влизат в общение с тайнството на празника и разбират неговия призив. Това е голямо поклонение, чрез което хората, с духовни песни и молитви, прославят Бог. Празниците са дни на голяма радост за хората, моменти, когато човек се откъсва от светските си грижи и общува с Бог. Празниците ни карат да преживеем живота и делото на Христос и на хората, пожертвали се в негово име. Чрез празниците хората чувстват нужда от покаяние и смирение, радост и сила да понесат трудностите. Те въздействат върху душата на човек и постепенно го приближават към Бог“ каза още Свещеник Бартухимеос Агопян. 


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна