IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
11:06 | 15 януари 2016
Обновен: 14:58 | 27 април 2024

Съдят рецидевист укривал се в чужбина

Александър Асенов е обвинен в извършване на грабеж

По материала работи: Деян Михайлов
Съдят рецидевист укривал се в чужбина

 
Окръжната прокуратура в Шумен внесе за втори път обвинителен акт срещу Александър Асенов, който е обвинен в извършване на грабеж, представляващ опасен рецидив – престъпление по член 199, ал. 1, т. 4 във връзка с член 198, ал. 1 от Наказателния кодекс.  До изправянето му пред съда се стигна след общодържавно издирване и европейска заповед за арест, тъй като подсъдимият напусна България по време на досъдебното производство и се укри  в Белгия. През това време Асенов беше осъден задочно на седем години лишаване от свобода. След задържането му в белгийския град Гент и довеждането му в България през 2015 г. съдът възобнови делото срещу Асенов по негово искане. Новото разглеждане на наказателното дело срещу него опасния рецидивист е насрочено за края на януари в Шуменския окръжен съд.


На 25 март 2013 год. около 22,30 часа 36-годишният Александър Асенов забелязал на автобусна спирка в Шумен А. Дянков. Решил да го нападне и обере. С удар в тила подсъдимият съборил на земята жертвата си, ритал мъжа и искал Дянков да  даде наличните си пари. Пострадалият извадил портфейла си, Асенов го издърпал от ръката му, но това не го удовлетворило и сам бръкнал в джоба на дънките на мъжа и отнел мобилния му телефон. С плячката от грабежа  -  мобилен телефон „Нокиа“ и портфейл със 124 лева, Асенов избягал. 
На другия ден Асенов, който е известен в Шумен с прякора Тапата, предложил на кооперативния пазар в града телефона на ограбения, като обяснил, че търси по-опростен модел. Случаен купувач заменил своя с телефона на ограбения шуменец и няколко дни по-късно го продал. Новият собственик на ограбения мобилен телефон „Нокиа“  скоро научил от полицията, че телефонът се издирва по извършен грабеж. 


По време на разследването Александър Асенов бил разпознат от свидетели, а справка от мобилните оператори в България показала, че вечерта след грабежа Тапата активирал телефона на пострадалия Дянков с личната си СИМ-карта.  
Окръжната прокуратура в Шумен внесе отново обвинителен акт срещу него на 5 януари 2016 год.  Подсъдимият е осъждан многократно. До момента той не дава обяснения, но събраните доказателства по делото го уличават по категоричен начин като извършител на грабежа при условията на опасен рецидив.

 

Коментари

Новини Варна