IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
15:20 | 15 януари 2016
Обновен: 18:38 | 6 май 2024

Наплив на гръцки младежи да учат във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

Във ВУЗ-а следват близо 200 чуждестранни студенти от 11 държави, като 85 са от Гърция

По материала работи: Борис Проданов
Наплив на гръцки младежи да учат във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

Засилен е интересът от страна на младежи от Гърция да се обучават във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна.


Това съобщи началникът на учебното заведение капитан първи ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров.


По думите му тази тенденция се наблюдава през последните 2 г. В момента във ВВМУ се обучават близо 200 чуждестранни студенти от 11 държави, като 85 са от Гърция. Има младежи и от други европейски страни, както и от Латинска Америка.


"Масово студентите от морската държава Гърция търсят България, за да се учат при нас. Това го приемаме като уникална ситуация, която е пряко свързана с престижа. В Гърция има достатъчно морски академии, които нямат това ниво на образование, което се предлага във военноморското училище във Варна", обясни Медникаров.


В училището се обучават общо около 2800 студенти, като по основните специалности за едно място кандидатстват по пет-шест младежи. Около 20 процента от обучаващите се жени, като привлекателни специалности за тях са "Мениджмънт на водния транспорт" и "Управление на флота и пристанищата".


Според Медникаров интересът към училището е голям, тъй като завършилите имат реализация.


"Основните ни морски специалности произвеждат морски офицери, чиято стартова заплата към момента е от 2700 до 3000 евро", посочи пред БТА началникът на учебното заведение.

Коментари

Новини Варна